.
 
 
 
31 juli 2009
En katt bland hermelinerna ...
 
På allmän begäran, d v s Anette och Mexx, får Skrållan också vara med på bild fastän hon är Boxer. Hon var ju med igår och lekte med alla retrievrarna, och så har hon ju faktiskt rätt färg. Hon är ett riktigt busigt charmtroll så vi gör ett undantag från retrieverregeln.

Promenad blev det idag. Lovisa gjorde vad hon kunde för att störa Della som tränade lydnad inför Bruks-SM:et. Sudden och Dex hade ingen de kunde störa på sin promenad.

Sudden fick göra lite fritt följ där vi framförallt tränade position, kryp där han också måste hålla positionen samt skall på kommando.
Även på skallet måste han lära sig att hålla positionen bättre. Där har han en tendens att vrida ut baken vilket vi försöker motverka med rätt placerad belöning.
 
Skrållan
30 juli 2009
Vi mötte Mexx
 
Dagen började med sökträning för Lovisa och Dex. Lovisa har ju varit på träningsläger en hel helg och lärt sig de allra första stegen i sökarbetet. Nu skulle hon och matte träna tillsammans med Rebecka och labradoren Sack.

En motvindsfigge och en medvindsfigge som Lovisa löste alldeles utmärkt. Sudden fick göra samma övning. Likt en torped träffade han bägge figuranterna som om han aldrig gjort annat. Senast vi gjorde denna övning var Sudden ett år gammal men detta sitter som berg.

Dessa övningar är ju bara att hitta figgen som därefter tar ut hunden hängande i en kampstock. Jobbigt för figgarna och väldigt roligt för hundarna.

Efter träningen körde vi till Hällevik för att träffa Mexx vars husse och matte var på besök hos Anette i Råby. Efter en jättegod hummersoppa på en av restaurangerna i Hällevik släppte vi ut hundarna på en gräsplätt. Husse passade på att ta några bilder.
 
Klicka på Mexx för fler bilder!

Senast vi träffade Mexx var den 18/6 2005 och då såg han ut så här. Han var fin redan då men nu har han mognat, fått mer massa och en härligt mörk färg.
29 juli 2009
Sittande i grupp mm
 
Den gångna helgen hade vi träningsläger på klubben. Husse hade hand om en av spårgrupperna och matte & Lovisa deltog i sökövningarna med Maud Wåhlin som instruktör.

Lovisa, som aldrig tidigare tränat sök, fattade galoppen rätt snabbt och gjorde mycket bra ifrån sig. Kanske har hon en framtid som sökhund. Man vet aldrig. Lovisa tyckte i alla fall att detta var jättekul.

Sudden fick skogsspår både fredag, lördag och söndag. Ensam i bilen utan Dex och Lovisa som befann sig på en annan plats tillsammans med matte.
Böttscherselen fick visa vad den gick för i skogsmiljö. Suddens spårning blev bättre för varje dag och B-selen är nog modellen. Nu klarar husse att gå bakefter utan tjocka arbetshandskar. Bara det är en stor vinst.

Lördag eftermiddag tränade vi "ingång på plan" med massor av publik och kommendering av ett kort fritt följ. Och bra gick det! Sudden genomför övningen med fin kontakt och fokus och får mycket beröm.

Efter träningslägret har vi vilat upp oss samt varit och tittat på Toves valpar. Idag har Lovisa varit på promenad bland ankorna i Brunnsparken tillsammans med matte och Hanne. Sudden och Dex gick på promenad med husse. Men allra först tränade vi "sittande i grupp" i frukostmatsalen på Brunnshotellet.

Vi får också veta att Lovisas syster Lova blivit Viltspårschampion. Vi gratulerar jättemycket!
 
Träning av momentet "Sittande i grupp" med ett mycket lyckat resultat
Tillbaks från promenaden i Brunnsparken
Matte får träningsråd av Maud på träningslägret förra helgen
 
Sudden & Dex på promenad
22 juli 2009
Svåra spår
 
De senaste dagarna har vi tränat svåra spår på appellplanen med Sudden. Avsikten är att träna upp koncentrationsförmågan och noggrannheten. På köpet får vi ju en mängd förledningar som ska sorteras. Det gäller att hålla fast vid det ursprungliga spåret.

Första spåret var ganska vimsigt men har förbättrats till spår nummer fyra. Stundtals går det riktigt bra! Övningen fortsätter.

Idag har vi provat att länka olika lydnadsmoment med stor belöning först efter det tredje momentet. Sudden går mycket bättre nu med bra koncentration och förväntan.

Sist stod vi och tittade på när Yulle & Helene tränade uppletande. Här ska förväntan dämpas högst avsevärt så det blev inget uppletande för Sudden idag.

Under tiden gick Lovisa och matte en riktig långpromenad i Brunnsparken bland alla ankorna.
 
Spår på appelplanen. Matte tog bilden.
19 juli 2009
Skrivkramp?
 
Ja, lite så har det varit. Drygt 1000 bilder att ta hand efter valpträffen i Värmland. Det tar sin tid att sortera och "Photoshoppa". Vi hade det fint i Värmland och lärde oss massor om våra hundar.
Länk till Värmlandsbilderna


Väl hemma igen fortsätter träningen som vanligt med undantag för att Sudden inte utsätts för "direkta retningar". Vi har tränat ingångar på lydnadsplanen vid flera tillfällen och Sudden har hållit ihop, varit koncentrerad och motsvarar våra förväntningar. Fin kontakt på det fria följet och ett bra utförande på andra lydnadsmoment som vi tränat.
Att Lovisa går bra kan man se på bilderna nedan där hon tränar med sin matte. Hennes kryp är numera helt OK bara man startar mjukt och fint.

Förra helgen var vi i Södra Sandby och tittade på Toves valpar. Sex stycken mysiga små goldenhannar. Stor risk för valpsjuka!
Länk till Toves valpar


I torsdags kväll var vi på Öland och hejade på Peter & Strix som tävlade lydnad. 284,5 poäng tror jag att det blev. Bra jobbat!
 
Peter & Strix på språng mot Lydnads SM 2010

Matte och Lovisa tränar lydnad under ledning av Hanne

 
 
2 juli 2009
Ack Värmeland ...
 
Tidigt i morgon åker vi till Värmland och träffar Suddens alla syskon. Valpträff med instruktörsledd jaktträning i Årtakan med omnejd.

För att säkerställa lillemans hälsa gjorde vi ett veterinärsbesök idag. Hjärta & lungor helt OK.

Vi misstänker att våra fästinghalsband kan ha del i de problem vi haft på lydnadsplanen. Samtal med vår veterinär styrker oss i våra misstankar.
Hur som helst, Suddens och Lovisas fästinghalsband ligger på hyllan för tillfället. Dex har sitt kvar och det räcker förmodligen till de andra två när de ligger tätt i bilen.

Hoppas vi ska vara och träna på den där myren med det fina ljuset så vi kan få ta några fina bilder. Vi får väl se.
Vi ses och hörs på tisdag ...

Tack för synpunkterna på blogg-layouten.
 
 
 
1 juli 2009
Träning i värmen
 
Dagen började med gårdagens spår till Sudden. Låter konstigt? Det beror på att när husse igår hade lagt just detta spår till Sudden så drabbades han av ett njurstensanfall och blev tvungen att tillbringa förmiddagen på Ronneby Vårdcentral. Spåret blev för gammalt igår så husse gick om det idag. Alla apporterna låg kvar på sina platser.

Sudden attackerar ju vanligtvis spåret med högsta intensitet vilket inte alltid resulterar i de allra snyggaste påsläppen. Dessutom har husse stora svårigheter att bromsa i nerförsbackarna!!

En ny variant testades idag. Spårupptag i en "vallad" ruta, 2 x 2 meter. Möjligtvis skulle detta bereda Sudden en del huvud- och nosbryderi och göra att han skulle "hia sig" något.
Dagen till ära hade vi fått låna en s k Böttscherspårsele (tack Hanne & Jalle) som ska vara bra för, eller mot, hundar som drar kraftigt i spåret.

Och faktiskt fungerade det. Efter en del bryderi tog han upp spåret åt rätt håll utan att dra armarna av husse. Och så fortsatte han spårningen i en konstigt behaglig takt. Häftigt!

Spåret var bara cirka 3- 400 meter långt men tätt med apporter, framför allt i början.
Nu säger man ju att en gång är ingen gång så vi ska prova detta ett antal gånger för att se om effekten är bestående. Vi hoppas på det.

Sudden och Lovisa fick var sitt kortare lydnadspass och skötte sig bra. Framför allt har Lovisas kryp utvecklats mycket bra. Hon är mycket låg, har en bra krypteknik samt följer husse som aldrig förr.

Till sist, husse har fixat ett nytt stuk på vår blogg. Vad tycks?

Tvärnit på inkallande med ställande. Foto: Matte
 
 
 
 
 
 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension men följer självklart med överallt och på alla träningar. Han gör numera nästan precis vad som faller honom in.Bloggarkiv