30 oktober 2009
Just nu ...
 
Just nu är husse djupt engagerad som tävlingsledare vid klubbens elitspårtävling nu på söndag. Det mesta av träning är lagt på hyllan och återupptas nästa vecka.
Just nu har vi alltså semester ...

26 oktober 2009
Lille Fix
 
En ganska händelsefattigt dygn. Det mest sensationella som hände var att sent i går kväll skrämde Lovisa ihjäl en näbbmus.
 
Sandbytösens Yankee Fridolf (Fix)
 
Höstfärger hemmavid, nere vid vägen. Klicka för större bild!
 
Före detta näbbmus

25 oktober 2009
Petra & Harry, de kan verkligen ...
 
Den 26 oktober 1997 tävlade Dex appellklass i Åhus och flyttades upp till lägre klass med 244 poäng. En oförglömlig upplevelse där begreppet fågelhund verkligen fick en ny innebörd. Dex var nästan mer i luften än på marken. Men vi klarade uppflyttning.

Idag, nästan exakt tolv år senare, tävlade Dex barnbarn Av Melica Hary Potter appellklass och flyttades upp med 284 poäng.
Ett jättestort GRATTIS till Petra & Harry.

När jag tittar i tävlingsarkivet så ser jag att Pluto och jag tävlade appellklass 1977, Teddy och jag tävlade appellklass 1987 med samma poäng som harry fick idag, 284.
 
Stilig kille, Harry
 
Så här glad blev Harrys uppfödare, Ia ...
 
Äppelkaka, på egna äpplen, med vaniljsås serverades som efterrätt idag i Skönevik

24 oktober 2009
Dex fyller 13 år
 
Idag har vi firat vår gamle Dex som på FN-dagen blir tonåring och fyller tretton år. Han är fortfarande pigg som en lärka, älskar bollek och ett uppletande. Fortfarande är gångarten galopp i alla lägen. Hoppas han får hänga med ett bra tag till ...
 
 
Barnbarnet Luna skickade följande mail: Grattis! Du är bäst morfar!
Foto: Christer Persson
Fix husse, Niklas, bollar med metallapporten åt Fix ...
... som glatt och villigt apporterar
 
Med den stora träapporten gick det lika bra och lika snabbt
 
 
Igår gick vi en av rundorna på Tromtö naturreservat. Klicka för större bild!
Kaffe med äppelkaka och en artikel om bakspår av Staffan Nordin i senaste numret av Canis fängslade oss på halva vägen ...
"Mössfångaren" Faxe
Utanför, i sundet, drog en av marinens stridbåtar förbi
Utsikt över Hjortahammarviken. Klicka för större bild!
Och så var det Faxes tur att prispallsträna på Karlskrona BK. Han hade en naturlig motvilja mot andra- och tredjeplatsen. Högst upp ville han sitta, lääänge. Vad månne det bli av denna lille kille?

Innan dess tränade Sudden och jag fritt följ med kommendering. Fungerade fint nästan på direkten! Skönt!

21 oktober 2009
Nu sticker vi ut hakan!
 
Idag åkte vi till Karlskrona BK för en träning med Sudden. Vi har inte varit och tränat i Karlskrona sedan någon gång i maj/juni och då gick det inte så där väldigt bra. Så lite spännande var det. Har sommarens och höstens träning gett resultat?

Jodå, det gick faktiskt mycket bra. Vi började direkt med momentet "fritt följ" och efter några minuters träning gick Sudden lika bra som på hemmaplan. Matte granskade och godkände dagens övning.
Idag hade vi ingen kommendering, den tar vi nästa gång.

Det gick så bra att vi fotograferade Sudden högst upp på prispallen. Kanske dags att börja med prispallsträningen nu ...
Eller är vi alldeles för kaxiga?
 
Här vill vi vara
 

20 oktober 2009
Nära målet?
 
Positions- och kontaktträning på Karlsnäs idag. Och nu börjar det kännas säkert och bra. Vi har en bra bit kvar, Sudden, Lovisa och jag, men vi närmar oss målet ... tävling.

Sudden ska taggas ner innan vi går in på planen och Lovisa ska taggas upp med hjälp av kamptrasan. Kontakten och säkerheten förbättras nu för varje gång vi tränar. Sudden ligger dock bitvis på ganska hårt så vi jobbar mycket med hans position. En tid framöver blir det mest vänster om marsch och vänster om halt med belöning bakom, alternativt långt ut till vänster.

Matte förevigade våra övningar idag
 
Varför är det så svårt att gå och se glad ut samtidigt?
 
 
 
Faxe övar platsliggande
 

16 oktober 2009
Först träning, sedan promenad
 
Vi har försummat vår framåtsändandeträning å det gruvligaste under sensommaren och hösten så vi bestämde att nu var det dags att sätta igång igen. När nu de andra momenten börjar fungera så får vi ägna lite energi åt framåtsändandet.
Saktagåendet, det som är så grymt svårt, tränade vi idag. Från växlingspunkten framför gruppen och hela den långa vägen. Jobbigt för Lovisa och Sudden att koncentrera sig så länge, men övning ger färdighet.

Gripandet och tempot vid apportering jobbar vi med också, mycket med lek, och det ser ut att fungera bra.

Eftermiddagens promenad avgicks i Sänneshult som är ett Naturreservat strax norr om Ronneby. Mycket fin natur och en riktig vildmark.
Förutom motionen så tränar Sudden och Lovisa att "gå fint vid sidan" i koppel i tre kilometer. Vi har tränat några gånger och det går allt bättre och bättre. Kanske vår "framföring" i skogen kommer att bli acceptabel till våren ...
 
Tolsebodaviken i sjön Sännen. Klicka för större bild!
 
 
De fyra "busarna", matte fotograferade.
Rast vila vid Ulvasundets grillplats
När vi kommit hit fick Britt-Marie och Hanne vända om :-)
 

13 oktober 2009
På rätt väg?
 
Efter sju sorger och åtta bedrövelser är vi kanske på rätt väg med Suddens lydnad i tävlingssituationen. På träningstävlingen på klubben i kväll gick det riktigt bra. Eller vad sägs om följande betyg på de fem lydnadsmoment som vi valde;

Fritt följ, betyg 9 (fel position vid stegförflyttning vänster)
Kryp, betyg 8 (nosar samt något ojämn)
Skall, betyg 8,5 (sitter snett, något glest)
Metallapport, betyg 9 (slarvigt gripande)
Tungapport, betyg 8 (nosar, omtag)

Det fria följet kändes mycket bra. Sudden hade ett bra fokus och fin kontakt med mig. Mycket nosande första sträckan på krypet. Han taggade upp lite för mycket och då blir positionen sämre.
Det sneda sittandet på skallet jobbar vi stenhårt med. Skallet har blivit mycket bättre och säkrare.
Enligt Hanne hade Sudden mycket fina ingångar med apporterna. Inga lovar! Tempot var acceptabelt men skulle kunna vara bättre.

De senaste dagarna har vi tränat med kommendering på nya platser. Idag tränade vi i Brunnsparken på förmiddagen och på fotbollsplanen vid Karlsnäsgården på eftermiddagen. Och det ser ut att ge ett mycket positivt resultat.
Frågan är om erbjudandet från Lena & Sunnie att komma till Boden och träna på snötäckt lydnadsplan skulle ge ett ännu bättre resultat ... Vi föredrar nog det lite varmare klimatet på sydkusten :-))

I söndags tog det en bra stund innan Sudden taggade ner när vi tränade på främmande plats. I eftermiddags gick det mycket bättre och redan på ingången var han mycket lugnare enligt matte.
Och i kväll på klubben gick det som sagt mycket bra. Nu kör vi vidare på denna linjen så får vi se hur det går.
 
 
Träningsmiljö Brunnsparken. Klicka för större bild!
Även Lovisa behöver nya platser visar det sig
Hanne & Faxe tränar fritt följ ...
... och Faxe leker med höstens fallande löv

11 oktober 2009
En regnig dag
 
I går var vi medbjudna till valpträff. Länk till bilderna hittar du här bredvid. Och idag var vi i spårskogen tillsammans med Faxe och Fabian. Lovisa, Dex och Sudden fick var sitt uppletande och efteråt åkte vi till Karlsnäs- gården där det finns en fin lydnadsplan i form av en oanvänd fotbollsplan.

Lydnad med kommendering på ny plats. Vi fick en kommendering på ett lååångt fritt följ med "stränga" damer som granskade oss
noggrannt. Det tog ett antal minuter innan Sudden taggade ner och gick ett ganska fint fritt följ. Han har ju en tendens att tagga upp så fort vi blir kommenderade på lydnaden så nu handlar det om att åka runt till alla möjliga lydnadsplaner och bli kommenderade.

Efter det fria följet testade vi "inkallande med stå och ligg" som färdigt moment. Det har vi inte gjort sedan i våras och idag utförde han momentet 10-mässigt. Framåtsändandet gick alldeles för snabbt men rakt och utan intresse för figuranterna.

Även Lovisa berördes av ny lydnadsplan men samlade sig rätt snabbt. Vid krypet var hon dock märkbart spänd. Hon kröp väldigt högt och var osäker. Så nu får vi inleda en turné runt länets brukshundklubbar och övriga gräsytor för massor av miljöträning.
 
Anna T med Fabian i spårskogen
Lycka är en markerad spårapport
Slutet gott
Hanne och Faxe
Duktig valp som hittat en spårapport

9 oktober 2009
Brittsommar
 
 
 

8 oktober 2009
Just nu!
 

Just nu tränar vi framför allt fritt följ med Sudden och Lovisa, både med och utan kommendering. Det är ju ett verkligt finlir om man ska åstadkomma ett så bra fritt följ som möjligt. För husse är det mycket att tänka på,

# koncentration innan start (gäller både husse och hund)
# hunden i rätt position före start
# starta mjukt och fint
# gå avspänt och harmoniskt
# titta inte på hunden (försök dessutom att inte se så sur ut!)
# bestäm själv när halten/svängen ska göras, lyssna lagom på TL
# tänk på vilken fot jag börjar på, svänger på, gör halt på ...
# förbered t ex vänster om halt med temposänkning, blicken till vänster, mjuk, tydlig och bestämd sväng
# tänk på vänsterarmens rörelse, överdriv inte!
# tänk på vänsterhandens placering vid stegförflyttningarna
# överdriv inte steglängd och tempo vid förflyttningarna
# kommando "backa" vid bakåt marsch
# börja med höger fot, försök få flyt, stanna inte till
# börja "språngmarschen" mjukt samt håll ner vänsterhanden för att undvika hopp och studs

Dessutom varierar gångschemat här och där beroende på vilken hund det gäller.

Samma gäller för krypet som vi också tränar flitigt. Rätt utgångsposition, rätt kommando(!), starten är så väldigt viktig med rätt steglängd och rätt tempo.

 
Se inte så sur ut gubbe! Sudden går ju så jättefint.
Matte fotograferade
Med rätt förberedelser går Lovisa så här fint.
Matte fotograferade
 
Faxe, 4 månader gammal, har påbörjat sin framåtsändandeutbildning. I brist på "targetstick" användes en trebening. Två meter saktagående klarade han jättefint.
 
 
Braaa! Duktig Faxe! Här kommer korvbiten.

4 oktober 2009
Mellan skurarna ...
 
Spårning och uppletande. Sudden fick ett cirka 1200 meters spår med svampplockare. De hade gått tvärs över spåret så problemen uppstod vid två tillfällen. Troligtvis gick de samtidigt som jag lade Suddens spår så tidsskillnaden var försumbar. Däremellan gick spårningen alldeles utmärkt.
 
Faxe på väg in med föremål
 
Ut och leta! Fabian med matte Anna T
 
Och tillbaks i full fart
 
Sist av alla får Dex sitt uppletande. En garanti att inga föremål blir kvarlämnade i skogen.
 
Frosten skördar ...
 
Västra Björkeskäret, ca 2 km ut i havet, i årets första höststorm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension men följer självklart med överallt och på alla träningar. Han gör numera nästan precis vad som faller honom in.Bloggarkiv
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009