28 februari 2010
Snöbollsinne
 
Lille Fix, som har en särskild plats i vårt hjärta sedan vi passade honom en vecka när han var valp, visade upp sig i all sin glans idag.


PS. Grattis till Peter & Strix som återigen gjorde en bra lydnadstävling. 272 poäng i elitlydnaden i Ljungby idag.
 
 
 
 
 
 
 
Det krävs alltid lite hjälp för att få fina hundbilder. Dagens hjälpare är Fix husse Niklas som satte fart på Fix.

27 februari 2010
After ski ...
 
Vi fortsätter oförtrutet att träna delar av framåtsändandet, nu när man ändå inte kan göra något annat vettigt och att det dessutom behövs.

Lovisa klarade av att tagga ner efter tre saktagåendeförsök medan Sudden(!) lyckades på andra försöket. Se där, övning ger färdighet.

Efter träningen lockade Anna iväg oss till Cafe Brunnskatten som ligger Brunnsparken. Där, i mysig miljö, smäckte vi i oss diverse pajer och andra bakverk.
 
 
Njutare 1 & 2
Njutare 3 & 4
Njutare 5
Njutare 6, en helt främmande golden parkerad i en snödriva utanför


26 februari 2010
Det går sakta framåt ...
 
I förrgår fick bägge hundarna en rejäl genomkörare av samtliga moment som man kan köra på ett isigt underlag. Igår och idag har bägge fått öva saktagående direkt uttagna från bilen med alla förväntningar på "action". Och så ska man plötsligt tagga ner till allra lägsta nivån och gå sakta genom gruppen.

Mycket svårt men jag känner att jag måste träna bägge två i just denna koncentrationsakt. Det kommer säkert att ta tid innan vi är där men jag inbillar mig att det är en nyttig träning. På tävling kommer ju momentet framåtsändande direkt efter den långa inkallningen och det händer ju på en del tävlingar att man börjar direkt med lydnadsmomenten innan spår och uppletande.

Igår och idag gör bägge två ett bra saktagående först på tredje försöket men sedan gör de det bra. Just nu tränar vi på att gå sakta en längre sträcka.
 
Lovisas framåtsändande med galopp och tempoväxling
Lovisa i momentet skall på kommando
Början på ett framåtsändande. För Faxe börjar det med saktagående i koppel mellan två tanter :)
Tasstarget använder Faxe i galoppdelen av framåtsändandet


24 februari 2010
Färgernas kamp
 
När vi gör den dagliga kollen av låg/hög-tryckens framfart över södra Sverige ser vi hur nära den är. Våren alltså. Den finns på andra sidan sjön. Nu ska den "bara" ta sig den lilla biten över sjön så är den på plats.

Stärkta av detta ska vi göra ett rejält träningspass idag på klubbens plogade planer
 
Torsdagens temperaturkamp är hämtad från DMI.
Klicka på bilden så kommer du dit och kan följa väderutvecklingen!
Fina är de! Men vad var det nu de hette?

21 februari 2010
Ett kort litet fritt följ
 
Egentligen skulle vi bara rasta de små liven men så blev det ett kortkort litet fritt följ bara för att kolla formen på ny plats.
Ett helt OK resultat.
 
Matte tyckte att den här bilden var jättekul. Själva förstår vi ingenting ...
Sudden, har numera inget problem med fokuseringen på helt nya platser
Lovisa med bra kontakt och position
Sandbytösens Yankee Fabian
 
Sandbytösens Yankee Faxe
 
Efter träningen är det överdragskläder som gäller för Faxe
Medan Hanne och Anna gick på en hälsosam långpromenad med sina unghundar bjöd matte på en god måltid på Kinatown

20 februari 2010
Vackrare i verkligheten, del II
 
Äntligen! Några bra bilder på Fix som visar honom från hans bästa (vackraste) sida. Bra jobbat Niklas som fotograferade!
 
Njutaren
 
Kom igen!
 
Spårhunden

19 februari 2010
Ellas namnsdag
 
Ella (Av Melica Galadriel) som är 13 år och 4 månader gammal har namnsdag idag. Enligt hennes matte Anette mår hon bara bra. Gör som hon vill och hör det hon vill.

Ella har fått en ny säng eftersom katten kissat i den andra. Sängen konkurrerar hon med Skrållan om. När Skrållan ligger i den vandrar Ella omkring som en osalig ande tills man tar bort Skrållan. Då går Ella och lägger sig med en djup suck.
 
Ella är mamma till vår Mixi som gick bort i förtid, till Della Persson och till Maja Perslöf
Mobilfoto: Anette Petersson
Mobilfoto: Anette Petersson
 
Sängkonkurrenten Skrållan som har dispens att få synas på en retrieverblogg. Hon har ju i alla fall nästan rätt färg på pälsen ...

18 februari 2010
Vackrare i verkligheten
 
Precis när vi (Sudden & jag) satt så skönt i soffan och tittade på OS så damp det ned ett mms från Anna & Hanne som i det ymniga snöfallet tränade sina Sandbytösenvalpar, Fabian & Faxe. Vi är djupt imponerade av deras kamplust samt att de utrustat sig med pannlampor.

Igår tvingade vi Niklas att ta några bilder på Sandbytösens Fix och detta blev resultatet. Fix ville inte riktigt medverka och dessutom slog dom en blixt rakt i nyllet på honom så vi fick rita dit riktiga ögon.
 
Trotsar vädrets makter ...
Fix, "vackrare i verkligheten" enligt hans husse Niklas

17 februari 2010
Soffockupation
 
Tidigt idag på morgonen, redan på plats inför dagens OS-sändningar
 

16 februari 2010
Yxnarum, kl 12.30
 
Ut i kylan och in i fina ridhuset. Sudden som vanligt först ut på plan. Strikt lydnad från bilen och in i ridhuset. Inga snusningar i backen.

Vi tränar fritt följ med största fokus på vänster om halt. Det visar sig att ju tvärare jag själv stannar desto bättre följer Sudden. Om jag själv gör "v o h" sakta så kommer Sudden för långt ifrån samt brukar han själv göra en extra korrigering på egen hand. Och så vill vi ju inte ha det. Här gäller det alltså, återigen, att jag själv går rätt.

Inkallande med stå och ligg sitter, just nu är det bäst att tillägga, till 100%.

Framåtsändandet gick häpnadsväckande bra. Kort kontrollerad galopp och jag inbillar mig att Sudden vid ett av försöken gick ner i skritt, på rätt ställe, utan extra kommando. Yes!

Krypet är ett sorgebarn. Första raksträckan går bra men efter vinkeln blir bet mycket skuttande även om han är låg. Vi grubblar!

Lovisa har också en strikt ingång från bilen och in. Absolut inget snusande bland hästlortsresterna för då försvinner fokus.

Lovisa gör ett bra fritt följ. Själv måste jag tänka på att om jag så bara antyder en vänstersväng så läser Lovisa det blixtsnabbt. Hålla tungan rätt i mun är det som gäller. Idag går framåtsändandet mycket bättre. Skottkärran med hästlortar drar i princip inte alls idag. Lovisa gör bra tempoväxlingar med extra kommando.

Även för Lovisa är krypet ett sorgeämne. En den församlade åskådarskaran var det emellertid jag som sabbade hennes kryp. OK, jag ska bättra mig till nästa träning för tillsammans har vi gjort bättre.

Lovisa har, för närvarande, ett mycket högt tempo på apporteringarna. Det som glädjer mig mest är tempot och ingången på tungapporten. Här har det skett en enorm förbättring bara sedan i höstas.
 
Fina affischen på MAXI. Vi håller helt med.

15 februari 2010
SuperSunnie & Co
 

I Boden lyser solen från en klarblå himmel. Härnere sitter vi just och undrar vart den tagit vägen och nu förstår vi bättre ...

I morgon ska vi i alla fall träna lydnad i Yxnarums ridhus. Får se om det går lika bra som förra veckan.

 
Foto: Lena Älfstrands son
Foto: Lena Älfstrands son

12 februari 2010
Vi hukar oss ...
 
Ännu mer snö i antågande. Vi kryper ihop i stugvärmen och sover bort tiden eller roar oss med "På spåret" och kommande OS
 
Bistra tider
Nu har vi gått i ide
Eh?

9 februari 2010
Ridhusgodis
 
Idag hade vi en jättebra träning i Ridhuset i Yxnarum. Först ut var Sudden och momenten: Fritt följ, Inkallande med stå och ligg, Tung- och metallapportering, Sakta genom gruppen och sist Skall.

En taggad men helt samlad Sudden som verkligen ansträngde sig att ligga i rätt position. Därefter körde vi hela momentet inkallande med stå och ligg. Fullfart i galoppen, och då menar vi FULL FART. Ställande med tvärnit och läggande där han gled liggande ungefär som Anja gör när hon vinner. Tänk om vi får till detta på tävling ...

Apporteringarna med full fart ut och in och direkt därefter över till ett kontrollerat saktagående genom gruppen. Vi avslutar med ett skall som bara blir bättre för varje gång vi tränar. Bra jobbat Sudden!

Lovisa är lika taggad men genomför fria följet med fin kontakt och position. Inkallande med ställande. Lovisa gör sitt bästa ställande någonsin. Tvärnit så att det rök! Där avslutade vi med belöningsdummyn.
Mycket bra fart både ut och in på apporteringarna. Lite orent gripande av metallapporten samt reser sig vid vid avlämnandet av tungapporten.

Lovisa kan ju verkligen gå sakta och det gör hon även idag men hade svårt att hålla riktningen p g a en hel skottkärra full med hästbajs. Men å andra sidan hur ofta har man en hel kärra med hästbajs vid sidan om lydnadsplanen när man tävlar ...
Skälla kan ju Lovisa så det momentet gick alldeles utmärkt.

Det gäller att lagra sådana här bra träningar i minnet för framtida bruk.
 
Ridhusgodis

5 februari 2010
Man kan knappast tro det ...
 
Man kan knappast tro det men så här ser det oftast ut hemma hos oss. Lika taggade som den här duon kan vara utomhus, lika stilla och avslappnade kan de vara inomhus; så länge det inte kommer folk på besök förstås ...
 
Tupplur efter frukost idag på morgonen. Visst ser det skönt ut.
 
Och till sist klamrar vi oss fast vid texterna i Bondepraktikan


Om februari är mild, kan man vänta många frostnätter när våren kommer. Starka nordanvindar i februari bebådar Guds välsignelse i bondens lador. Klart och torrt fastlag betyder gott spannmåls år. Om solen skiner tidigt i fastlagen, ska allt som sås växa frodigt. Är myggen talrika i denna månad, ska den nästkommande utrota dem. Ju stormigare det är vid kyndelsmässan, desto vackrare år. Så länge lärkan sjunger före kyndelsmässan, så länge tiger hon också efter den. Om istapparna är långa under fastlagsnatten, blir linet långt.

Märkesdagar under februari:
- Kyndelsmässodagen (den 2). Snö denna dag varslar om snar sommar.
- Ansgariusdagen (den 4). Om denna dag är regnfri, blir det ett vackert år.
- Doroteadagen (den 6) Vid Doroteatiden faller den mesta snön.
- "S:t Peders dag" (den 22). Om det fryser S:t Peders natt, då ska det därefter frysa i 30 nätter.
- Mattiasdagen (den 24). Storm på denna dag gör sjöarna rena.


4 februari 2010
Slarviga fåglar
 
Äntligen får vi syn på dem. Vi vet ju att de finns bl a därför att det gjordes en fågelräkning i helgen som gick. Man uppskattar att det finns 100 stycken längs Blekingekusten. Havsörnar alltså.
På bilden härunder sitter tre stycken mitt emellan mastkranen och huset. Avståndet dit ut är cirka 900 meter så det går inte att begära någon särskild skärpa i förstoringen. Men ändå, ett försök med hjälp av allt som Photoshop kan erbjuda finns i nästa bild där två av örnarna hoppar och flaxar.

Matte har fått komma ut idag för första gången sedan fallet i fredags. Och med värktabletter går det hyfsat att röra sig. Röra sig fick Sudden och Lovisa också göra fast lite snabbare än matte ...
 
Tre stycken sitter där mitt i "gattet" mellan holmen och fastlandet
Tyvärr blir det inte skarpare när motivet är 900 meter bort
 
 
 
 

2 februari 2010
Gentlemannen
 
Tänk dig att alltid bli jagad av Lovisa och att få "pyngel" varje gång. Så har lille Sudden det.
Men om sanningen ska fram så låter han sig gärna infångas och så blir det en härlig brottningsmatch med Lovisa en liten stund ända tills husse bryter.
 
Snötorpeden Lovisa på jakt efter Sudden
Pyngeltime 1
Pyngeltime 2
Nu har isen lagt sig ända ut till de yttersta skären ...
 
 
 
 
 
 
 
 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessidaBloggarkiv
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009