28 mars 2010
Spår & Uppletande
 
Nu är det barmark även inne i skogen om än att det är lite blött på sina ställen. Så helgen har ägnats åt träning av spår och uppletande. Lovisa fick sitt spår i lördags när det var så varmt och fint väder på förmiddagen. Sisådär 18 - 19 plusgrader! Det trodde vi väl aldrig för bara några veckor sedan, att det någonsin mer skulle bli vår.

Nu var ju Lovisas spårintresse på topp efter laddningen på Revinge förra helgen. Spåret går verkligen som på räls med ett upptag åt rätt håll och markering av alla spårapporterna. Och så laddade vi för nästa spår med hjälp av Jutta som agerade flyende slutfigurant med kampstocken.

Sudden har spårat både lördag och söndag. Inte så särskilt långa spår men cirka två timmar gamla. Lite för ivrigt i lördags, betydligt bättre idag. I morgon blir det ytterligare ett l spår för Sudden och då hoppas vi uppnå maximal noggrannhet. Markeringen av spårapporterna fungerar bra. Sudden känner apporterna på 5 - 6 meters håll och visar tydligt att något är på G.

Lovisa är jätteduktig i uppletandet numera. Något litet tugg men inte så att det stör. Vi har bestämt oss för att inte bråka om det för sannolikt kommer det att försvinna när hon får mer rutin och säkerhet. Att bråka med henne skulle snarare öka än minska tugget.

Suddens uppletande står över allt annat. Det låter kanske lite skrytsamt och kaxigt men den killen har en klar begåvning för detta moment och något som jag inte har så mycket del i. Möjligtvis har jag fått vara med på ett hörn och utveckla denna begåvning.
Sudden letar redan innan han tar första steget och letar hela vägen in även när han har ett föremål i munnen. Utmaningen är att vårda och bevara detta moment.

PS. Årets första fästing hittad, på Lovisas huvud, och eliminerad så nu är det dags för ett apoteksbesök snarast ...
 
Matte tog den lyckade bilden av Sudden när han tränar uppletande






26 mars 2010
"Upp me huve gubbe"
 
Det låter ju så enkelt. Att titta rakt fram och inte på hunden, men ack så svårt. Men jag måste ju därför att enligt mina coacher går Sudden i bättre position när jag inte tittar på honom.
När jag ser bilderna skulle jag vilja ha honom några centimeter längre bak så det blir till att belöna "bakom ryggen" mer konsekvent. Vändningar på stället och stegförflyttningar fungerar bra. Snart sitter även "två steg bakåt", det blir i alla fall bättre och bättre.
Vänster om marsch och vänster om halt fungerar fint. Höger om marsch måste jag göra mjukare för att inte skapa en lov för Sudden.

Lovisas fria följ har utvecklats positivt under vintern enligt regeln om att övning ger färdighet. Innan vi börjar gäller det att "ladda upp" Lovisa ordentligt med kamptrasan och då ser det så fint ut som på bilden nedan.
Igår och idag har vi tränat fritt följ med kommendering. Lovisa går nämligen och lyssnar på tävlingsledaren och om jag inte går som denne säger så blir hon väldigt förvirrad. Vi såg redan i höstas att hon tjuvade när tävlingsledaren kommenderade vänster om marsch. Så nu tränar vi på det.

Och så har vi äntligen tränat uppletande på barmark. Efter ett flera månader långt uppehåll var allt precis som vanligt, d v s full fart och ett bra näsarbete.
 
 
 
Och så var det det där med att inte titta på hunden ...
Lovisas kampbelöning
Fullt ös in med föremålet
Släng bollen då!






24 mars 2010
Plötsligt står de bara där
 
Efter några dagars träningsvila gjorde vi ett halvdant träningspass idag. Problem med Suddens saktagående efter gruppen. Han går upp i trav cirka 6 - 7 meter efter gruppen. Jag känner att jag måste komma till rätta med detta, men hur?

I morgon är en ny dag, tills dess grubblar vi och gläds åt hans fria följ som var bra idag.
 
2010-års första
Findus lever numera ett intensivt uteliv inklusive en hel del nattsudd






22 mars 2010
Tjugoåttakommatre
 
Så mycket väger lille Suddelutten nu för tiden. Nästan bara muskler. Han kontrollvägdes hos veterinären i samband med årets vaccination.

I helgen har vi varit i S Sandby och Malmö. Lördagen "spårade" vi på Revinge hed tillsammans med Bent och Ewa. Spårade är kanske att ta i i, men vi försökte i alla fall efter ett 5 - 6 månaders långt uppehåll i den tuffa miljön som Revinge erbjuder. Regnade gjorde det också vilket inte gjorde saken lättare.

Både Sudden och Lovisa hade det jättesvårt och hade jag inte vetat exakt var jag lagt spåret så hade vi säkert inte kommit runt. Vi får se detta som start på säsongen som bara kan bli bättre. Revinge är en utmaning. Det ser så himla lätt ut men där bedrar man sig verkligen. Det lär i alla fall bli fler Revingespår under våren har vi bestämt.

Söndagen, från tidigt på morgonen till sena eftermiddagen, ägnade vi åt att titta på lydnadstävlingar som Sydskånska Kennelklubben arrangerade i samband med en stor utställning på Malmömässan. Elitlydnaden hade en tuff miljö mitt inne bland alla utställningshundar men frågan är om inte Lydnadsklass III hade en ännu svårare miljö inträngda i en hörna av en stor genomgångshall. Här gällde det verkligen att ha tränat med störningar, minst sagt. Tre ekipage hade vi att bevaka i första hand och du ser dem på bild här nedan.
 
Majni, d v s Av Melica Hermione Granger, i momentet "Hopp apportering" i lydnadsklass III.
Malin & Majni tävlade i Malmö Mässhallar mest som en träning med alla konstiga störningar som inte liknar något vi är vana vid i hundträningssammanhang.
Representanten för Kennel Av Melica filmade Malin & Majni
Malin & Majni i språngmarschdelen av momentet "Fritt följ"
Streamlight´s Pearl Abra Kadabra alias Abby med matte Ditte Andersson under språngmarschen i momentet "Fritt följ".
Abby, en av få som lyckades i momentet "Vittringsapportering" och fick betyg 10
Det perfekta platsliggandet!? Det blev i alla fall betyg 10 på det i går på Sydskånska Kennelklubbens Elitlydnadstävling i Malmö.
Det perfekta "Fria följet" med betyg 10 lyckades Helena och Sörgoldens Picknik åstadkomma. Perfekt position och oavbruten kontakt under hela momentet. Imponerande var som helst men särskilt i den miljön som en stor hundutställning inomhus utgör samt med en tik som löper och som ännu inte fyllt två år ...






15 mars 2010
Suddenkopian ...
 
Vi hade fint främmande i två omgångar på lördagen. På förmiddagen kom Fix med hela sin flock för att träna inför onsdagskvällens kurs på Sölvesborgs BK. Och på eftermiddagen kom Peter & Strix som skulle tävla elitlydnad i ridhuset i Bräkne-Hoby på söndagen. Strix intog vårt hem, letade fram Ikeakängurun samt stiftade bekantskap med katten Findus. Lovisa och Sudden tillbringade för lugnets skull kvällen i bilen.
 
Niklas & Fix med stora kliv på väg mot en bättre linförighet
-"Hörrödu Strix ..."
-"Du är för närgången Strix"
-"Fattat?"
Tänk om Sudden visste att Strix intagit fåtöljplatsen hos husse ...
Verkar vara lika sömning som Sudden
Peter & Strix slutade på en 2:a plats med ett 1:a pris






11 mars 2010
Har de fattat galoppen nu?
 
Måndag, tisdag, onsdag och torsdag denna vecka har vi tränat de tre första momenten i brukslydnaden, (1) fritt följ, (2) inkallning ... samt (3) framåtsändande. Sudden och Lovisa har tagits direkt ut ur bilen till dessa moment. Och bägge två klarar framåtsändandets första del - (kort galopp - växling till lägre tempo - fortsättning genom gruppen - snabb inkallning) - på första försöket utan några extra kommandon. Fyra gånger på raken. Äntligen!

Och det har bara(!) tagit nästan fyra (4) år. Så nu kan vi gå vidare och fila lite till på detaljerna. Vi har slitit många skosulor sedan början av maj 2006 då bilderna nedan togs.
 
Här har Suddelutten, 4 månader, tröttnat på övningen och satt sig ner.
Detta var väl en lätt och rolig övning tyckte Lovisa.






6 mars 2010
På kurs med Fix
 
När Fix husse och matte ligger och solar sig i Egypten och det kommer ett brev om omedelbar kursstart på Sölvesborgs BK då får jag rycka ut. En konstig men nyttig upplevelse. Senast jag gick på hundkurs var 1978 och då hette hunden Pluto. Numera håller jag kurser själv på Ronneby BK.

Rätt tufft att hålla igång en 9-månaders valp i en hel timme och konkurrera med alla andra intryck. Fix skötte sig dock med den äran. Efter kursen blev det tid över för både Sudden och Lovisa.

Matte tog alla bilderna!
 

 
 
 
 
 






3 mars 2010
En liten tupplur efter frukost ...
 
Efter en kall natt utomhus söker sig Findus gärna till lämplig värmekälla.
 
Mysigt på soffans armstöd
 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessida



Bloggarkiv
Februari 2010
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009