31 maj 2010
Rutan på berget
 
Idag kändes det bra att bara träna uppletande. Och det fungerade väldigt bra. Särskilt för Lovisa som inhöstade mängder med beröm.
 
Vi gjorde ett särskilt galleri med bilder från uppletandet. Klicka på Sudden!


30 maj 2010
På Revinge
 
Och så har det varit valpträff på Revinge. Vi var där som "fosterföräldrar" åt Fix vars husse och matte inte kunde komma.
Fix skötte sig alldeles utmärkt. Hämtade snyggt och fint in ett antal dummys och dessutom en liten rapphöna.

Häromdagen fick vi ett par trevliga bilder från Tony. Suddens bror Sator och hans halvbror Sörgoldens Lattjo i full färd med sin jaktträning.
 
 
Klicka på Malin och hundarna så får du se alla bilderna!
 
Memarkens Sator (Suddenbror) Foto: Tony Lyvén
Sörgoldens Lattjo (Suddenhalvbror) Foto: Tony Lyvén

28 maj 2010
En helt vanlig dag
 
Bilder från en helt vanlig träningsdag med oväntat besök på slutet.
Matte tog alla bilderna idag.
 
Allt faller framåt när Sudden tvärnitar på inkallande med ställande
Har hämtat bakombollen, kommer i full fart och upptäcker plötsligt fotografen
 
Dagens kryp med bra position
Faxe med ankatrapp
Dagens riktiga anka på lydnadsplanen som undrade vad vi höll på med
Platsliggande?


27 maj 2010
Lilla Maja
 
Fototillfälle i Rödeby hemma hos Maja och hennes matte Petra. Anette var där med alla sina hundar, däribland mamma Ella (Av Melica Galadriel). Vi ville bara önska lycka till inför deras deltagande i Bruks SM, spårhundsgruppen.
 
Maja (Molly-Dexell), snart deltar hon och matte Petra för andra gången på Bruks SM
Det är en stor konst att arrangera en bra gruppbild. Hundarna ska ligga nära varandra och ovidkommande boxertikar, förlåt Skrållan, ska lyftas undan, Bra medhjälpare är ett absolut måste.
- Urk, ska jag behöva ligga bredvid "denna där"...


25 maj 2010
Åska & drivis
 
Inte avskräcker ett litet åskväder oss från att träna spår och uppletande.
Annars är vi i full färd med att reparera bristerna i hundarnas lydnad. Suddens brister framträdde i all sin glans på tävlingen den 16:e, stopp på framåtsändandet, dålig följsamhet på krypet, fumlade med tungapporten och nosade på andra sidan hopphindret.

Långa sträckor saktagående förbi punkten där inkallning brukar ske och där hundarna snabbt lär sig att bli inkallade. Idag väntade jag ut Sudden när han stannade så att han skulle få chansen att själv vända upp åt rätt håll och fortsätta gå sakta. Och han gjorde det och fick en bra belöning.

Positionen i krypet har blivit mycket bättre på endast en vecka bara genom att mata vid min vänsterfot. Och med tungapporten leker vi kravlösa oavslutade apporteringar med bollbelöning.
 
Man tager vad man haver när regnet öser ner och man just ska fika i det fria


17 maj 2010
Norges nationaldag
 
I lördags glänste Peter Lundgren & Strix till igen. De tävlade elitklass sök i Karlskrona och undertecknad hade nöjet att vara en av domarna. Snyggt och trevligt samt en bra lydnad resulterade i 597,25 poäng och deras första Cert. Grattis!

Och igår, söndag, var det dags igen för lille Sudden. Han gjorde ett av sina allra bästa och snyggaste spårupptag någonsin. Lungt och metodiskt (!!!!) samt åt rätt håll. Synd att vi missade en spårpinne.
Lydnaden började lika bra som i torsdags med 9/9 på fria följet. Där hade vi egentligen uppfyllt målet med vårt tävlande. Vi klarar av att gå in på lydnadsplanen med rätt attityd och göra ett trevligt fritt följ.

Det andra målet, att tempoväxla till rätt gångart i momentet framåtsändande i bägge riktningarna, uppfylldes också. Det var inte ens särskilt konstigt att vi återigen fick stopp i bägge riktingarna efter vårt härjande med "kvackankorna". Nu har vi "lite" att jobba med för att färdigställa momentet.
Krypet genomförde Sudden med simsättet "crawl" :-) och på tungapporteringen tog nosandet i gräset helt över.

Poängen är kanske inte så mycket att skryta med (certpoäng bägge dagarna iaf) men känslan samt att publiken säger att Sudden såg glad och nöjd ut samt att jag fick tillfälle att berömma honom ordentligt mellan momenten är det viktigaste.

Med tanke på att framåtsändande nästan är det enda vi tränat den senaste tiden så kan man rimligtvis inte begära så mycket mer.

Ett hedersomnämnande till Lovisa som fick vara overksam hela Himmelsfärdshelgen och bara bitvis protesterade. Vi får försöka gottgöra henne i veckan som kommer.

Grattis till Dex-dottern Maja (Molly-Dexell) med matte Petra som gjorde en supertävling, höjde sitt kvalpoäng, och nu är helt klar för deltagande i Bruk-SM i augusti.
 
Moment Betyg Kommentar
Fritt följ 9/9  
Ink m stå och ligg 5/6 Lägger sig inte, DK
Framåtsändade 7/6,5 Stopp
Krypande 7/7 Hög
Skall 8/9 Studsar ngt
Metallapport 9,5/9,5  
Tungapport 6/6,5 Omtag mm
Hopp 8,5/7,5 DK
Stege 9/9 Tveksamt
Platsliggande m skott 10/10  
     
Medelbetyg lydnad 231,75  
Totalpoäng 539,75  
 
Memarkens Strix överst på pallen vid Elitklass Sök i Karlskrona 2010-05-15
Strix med bästa leksaken

13 maj 2010
Yes, vi är med igen!
 
Eller vad sägs om 578 poäng vid dagens spårtävling i Karlskrona. Dagen började med platsliggande i grupp kl 0730 och därefter en lång väntan på att få gå spåret. Påsläpp kl 1204.

Spårupptag åt rätt håll och alla pinnarna och därefter en lång väntan tills det det var vår tur att gå lydnad, cirka kl 1530. Ja det blir ju så när man drar sista startnummret, 27. Lydnaden går bra (se nedan) och enligt matte m fl är Sudden koncentrerad, lugn och tillfreds med situationen. Och det var ju det svaret vi ville ha. Framåtsändandet är inte riktigt färdigt ännu men betyget 7 visar att vi är på rätt väg. Sudden gjorde bra tempoväxlingar i bägge riktningarna (Ankmetoden)

På uppletandet får husse ett minihjärnsläpp och står och kör Sudden på samma ställe alldeles för länge. Tre föremål och betyg 6,5. Matte har tydligt sagt vad hon tycker om ett dylikt beteende och understryker att hon inte vill se sådant fler gånger. Här var det väl husse som inte höll ihop efter en lååång tävlingsdag.

Till sist kom vi på 6:e plats. Vann gjorde Mia & Della på fantastiska 628 poäng. Jättegrattis!
 
Moment Betyg Kommentar
Fritt följ 9/9  
Ink m stå och ligg 9,5/8,5  
Framåtsändade 7/7 Stopp
Krypande 8,5/8,5  
Skall 6/6 Skällde vid tyst
Metallapport 9/8,5  
Tungapport 7/7 Omtag
Hopp 9,5/10  
Stege 8/8 Tveksamt
Platsliggande m skott 10/10  
     
Medelbetyg lydnad 249,5  
Totalpoäng 578,5  
 
Och till sist, tack till alla er som hjälpt till i Suddens träning. Utan er hade det inte gått så bra som det faktiskt gjorde. Dessutom får ni räkna med att hjälpa oss även fortsättningsvis, hoppas vi.

12 maj 2010
På banan igen?
 
Är vi månne på banan igen? Är vi med i leken? Det verkar faktiskt så efter vårt deltagande i klubbens Månadstävling igår. Det gick faktiskt långt över all förväntan.

Vi gjorde de första fem momenten i brukslydnaden; fritt följ, inkallande med stå och ligg, framåtsändande, kryp och skall. Följande betyg och kommentarer fick vi:
     
Moment Betyg Kommentar
Fritt följ 9 Stegförflyttning, nosar
Ink m stå och ligg 9,5 Ngt orolig, ngt steg ställande
Framåtsändande 8,5 Nosar
Kryp 8 Hoppigt
Skall 9 Ngt glest
     
Allt kändes bra. Mycket fin kontakt på fria följet bortsett från stegförflyttningarna. Undrar varför? Men bäst av allt var att framåtsändandet fungerade. Kvällens höjdare!
Bäst på första sträckan med kort galopp och tempoväxling. Andra sträckan hade Sudden lite för högt tempo för att vara perfekt.

Nu är den stora frågan, kommer vi att kunna upprepa detta på torsdagens spårtävling? Vet ej, men ett betydligt bättre självförtroende har vi nu, både Sudden och jag själv.
 
Bidragande framgångsfaktorer

10 maj 2010
Fixar ankan framåtsändandet?
 
Vi har snart gjort alla förberedelser man kan göra. Bekantat oss med lydnadsplanen i Karlskrona och blivit kommenderade av Ingemar Bark. Och det mesta har fungerat bra. Det är "bara" tempot efter tempoväxlingen i framåtsändandet som är lite för högt. Var hittar man den osynliga handen som bromsar upp Sudden så att avståndet till husse blir perfekt.

Idag testade vi att lägga ankan bakom oss innan vi startade framåtsändandet och under över alla under, det verkade fungera som en osynlig broms på Sudden. Ett markant lägre tempo efter växlingen. Och vi körde flera gånger och det höll. Nästan för bra för att vara sant.

Vi kanske inte hinner bli färdiga till tävlingarna denna vecka men vi har i alla fall hittat en metod som verkar fungera. Just nu, är det bäst att tillägga! Varför har vi inte tänkt på detta innan? Såklart att den största dragningen på en fågelhund är just en fågel, visserligen en atrapp, men ändå. Om atrappen blir urvattnad med tiden kommer vi inte att tveka att använda en äkta, präktig fasantupp som broms.
 
Sudden när han var liten med en typisk favorit; ankan

6 maj 2010
Förberedelser
 
Just nu pågår förberedelser inför spårtävlingen nästa vecka. Idag har vi avslutat en fyradagarsperiod med spår för Sudden. Syftet är att utröna när han går som bäst, när han är maximalt spårnoggrann, när han tar upp spåret åt rätt håll, när han tar så många apporter som möjligt med bibehållet drag ända till slutet. Och det lutar väl åt att dag tre eller dag fyra är det som bäst. Vem vet?

På torsdag nästa vecka är tävlingen och vi planerar spår på tisdag med ett riktigt dunderslut och ett "vanligt" på onsdag. Hoppas att han är rätt inställd till torsdagen.

För övrigt tränar vi lydnad, mycket fritt följ och givetvis framåtsändande. Fritt följ går riktigt bra just nu, krypet har förbättrats högst avsevärt den senaste tiden, skallet likaså. När det gäller framåtsändandet känns det som att det kan gå vägen ...

Lovisa tränar tempoväxling för fullt, nu med tasstarget. Och det går faktiskt rätt bra. Fria följet har stadigt förbättrats sedan vi specialtränat kontakten i höger och vänstersvängar.

I morgon åker vi till Karlskrona och tränar lydnad så att Sudden ska känna sig riktigt hemma på lydnadsplanen där. Sist vi var där taggade han upp lite väl mycket. Lite pip och och gnäll alldeles i starten av det fria följet och det hoppas vi ska försvinna när han anpassat sig till miljön.
 
Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

1 maj 2010
Karlskrona t o r
 
Träning på Brukshundklubben i Karlskrona. Ny plats och ny stege inte minst, måste tränas på.
Och hur gick det då? Fritt följ första försöket: lite pip och många sneda sättanden. Inkallande med stå och ligg: mycket bra men påbörjade ställandet lite sent. Framåtsändandet: sluddrigt. Kryp: klart godkänt. Skall: bra skall men vrider ut rumpan lite. Stegen, den darriga: med viss tvekan.

Lovisa tränade växlingen i framåtsändandet med den nya tasstargeten. Vi kom så långt som att vi fick galopp och övergång till några saktasteg.

Som avslutning tränade vi uppletande. Dagens bilder är tagna där. matte fotograferade Lovisa och jag själv Sudden.
 
 
 
 
 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessidaBloggarkiv
April 2010
Mars 2010
Februari 2010
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009