Goldengubben
 
 
 
29 april 2010
Fram och tillbaka, hit och dit, upp och ner
 
Ursäkta mig, men det här med framåtsändandet är så förbaskat svårt att få till. Vi övar flitigt och vissa dagar ser det ut att fungera och andra dagar är det rena katastrofen.
Härom dagen t ex hade vi turen att få helt nya och för Sudden helt okända figuranter. Och då utför han momentet med tempoväxling i bägge riktningarna i första försöket, visserligen blir det lite för långt men ändå ...
Nästa dag, med kända figgar blir det inte alls lika bra.

Lovisa som gått ganska bra en tid slutar plötsligt med galoppen fram till växlingspunkten. Man bara sliter sitt hår ...

Annars är det bara bra och det mesta fungerar. Tävling för Sudden närmar sig med stormsteg. Himmelscupen i Karlskrona, spännande.
 
Framåtsändandefiguranter, matte till vänster
Framåtsändandefiguranter från Kristianstad, för Sudden helt okända
Nu byter vi target för Lovisa, från den gula plastpluppen med godis till tasstarget.
Klicka på bilden för att komma till nytagna bilder från Karlsnäs.

17 april 2010
Mona fick husse på knä
 
I veckan som gick var vi på privatkurs två dagar hos Mona Kjernholm i Varberg tillsammans med Hanne & Faxe samt Anna & Fabian. Fint vårväder, inspirerande lektioner, ett riktigt lyxboende vid kusten och god mat. Vad kan man mer begära.

Monas grundtanke är att hundarna ska "tigga träning" för att få del av förarens belöningar, annars blir det ingen och någon annan hund får chansen att träna. Hundens medverkan i träningen är helt frivillig.
Det ställer självklart stora krav på förarens agerande att åstadkomma den inställningen hos hundarna. Nejordet liksom alla former av korrigeringar/tillrättavisningar är tabu. Allt bygger på att fånga upp rätt beteenden och belöna. Med stort B! Ge hundarna en chans att tänka själva och komma på vad som krävs.
Val av belöning, sättet att belöna, belöningsriktning och placering är mycket viktiga.

Med Sudden och Lovisa tränade vi huvudsakligen tre moment. Framåtsändande (vad annars), Fritt följ och Kryp.

När det gäller framåtsändandet fick vi bekräftelse på att vi använder rätt grundmetod men att vi kört fast i ett något stereotypt beteende där vi inte kommit vidare. Vi kommer nu att ägna rätt mycket tid åt belöningar vid växlingspunkten med ett slumpvis utplacerande av targeten. Bollbelöning vid växlingspunkten har vi inte (vågat) använda tidigare men den visade sig fungera alldeles utmärkt. "Klick, Boll".

Fria följet rakt fram fungerar bra men framförallt i högersvängarna glider bägge hundarna ut för mycket beroende på att deras husse inte kan gå riktigt(!). Vi fick bra tips hur vi ska komma till rätta med problemet och vi har redan börjat jobba med det på hemmaplan.

Sudden kryper lågt men har en tendens att glida ut snett framåt vänster. Han växlar mellan riktiga krypsteg bak och skutt. Visserligen låga skutt, men ändå. Säkert någon som drar för det.
Nu börjar vi om med grundövningar framifrån med husse på knä framför och rätt belöningsplacering.
Lovisa kryper bra bara jag själv startar på rätt sätt. Dock har hon en tendens att komma lite långt fram. Även med Lovisa börjar vi om med grundövningar och kryp framåt och bakåt.

Vi fick massor med andra bra tips och idéer och framför allt massor av inspiration. Det blev mängder med bilder och några videosnuttar också. Några av bilderna finns här nedan, videosnuttarna kommer om någon dag.
 
 
Anna & Fabians fria följ före rätt belöningsplacering
Instruktion där Mona spelar hund
Och här ser vi resultatet, rakt och fint i rätt position
Lovisa, uppklickad på bakdelskontrollådan
Diskussion om Suddens kryp
Krypövningar från grunden
 


12 april 2010
En vanlig dag ...
 
Findus kommer hem tidigt på morgonen efter en hel natts rumlande. Äter lite, slänger sig i sin korg och sover djupt hela dagen. En av alla traktens fasantuppar sprätter omkring på tomten. Morgonsolen får alla hans färger att riktigt gnistra.
Sudden och Lovisa tränar framåtsändande (kan man få skobidrag från SBK?) som vanligt. I skymningen kommer rådjuren fram för att beta och de märker direkt när jag går ut på altanen för att fotografera dem. Och så försvinner de i full galopp ...
 
 
 
 
 


8 april 2010
Hela programmet
 
Igår körde vi hela programmet med spår, uppletande och lydnad. Spårningen gick hyfsat mest med tanke på att Suddens spårupptag och större delar av spåret bestod av vildsvinsbök. Där fick han verkligen slita för allt han var värd. Spårapporterna fanns det inte ork till när spåret var så svårt. Uppletande gick som vanligt bra för bägge hundarna. Och orken att fokusera på lydnaden fanns kvar.

Idag åkte vi till Karlskrona BK för att träna på nya planer. Det verkar som att all träning givit resultat för lydnadsprogrammet (de delar vi körde) påverkades inte av att vi gick på ny plats.
Även idag fick hundarna var sitt uppletande, denna gången i Karlskronas svåra ruta. Bra träning!
 
Klicka här för många bilder!


7 april 2010
Månadstävling
 
Igår kväll var det säsongsstart för klubbens månadstävlingar, ett arrangemang där man själv väljer fem lydnadsmoment som man vill träna på. Kommendering som på tävling och bedömning av en domare. Vi bestämde oss för att köra våra fem moment som om det vore tävling.
Moment Betyg Kommentar
Fritt följ 8,5 DK (helt i onödan)
Inkall m stå & ligg 8,5 Kryper, sent ställande
Framåtsändande 7 DK, nosar
Skall 9 Sitter snett
Kryp 9 -
 
Inte allt för pjåkigt och så vet vi lite mer om vad vi ska jobba med.


4 april 2010
Brytpunkten
 
Brytpunkten eller växlingspunkten i framåtsändandet är den svaga punkten i vårt lydnadsprogram. Men vi är säkert inte ensamma i landet om att ha problem med växlingen mellan galopp och saktagående. Vi tränar flitigt och diskuterar ständigt hur vi ska få till växlingen och ibland fungerar det men än så länge utan den där säkerheten som behövs. Och så gäller ju olika metoder för Sudden och Lovisa. Resten av lydnadsprogrammet fungerar bra, just nu är det väl bäst att tillägga. I veckan som kommer ska vi på turne till länets övriga klubbar för att öva på främmande plats.

Däremellan tränar vi både spår och uppletande som fungerar alldeles utmärkt. Mest aktuellt i spårträningen är att förbättra påsläppen som än så länge är lite sladdriga.

Matte fotograferade Sudden & Lovisa
 
Bara blunda och ge järnet ...
Lovisa
Sandbytösens Emma, Dex halvsyster i full karriär
Faxe med endast en fot i marken
 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessidaBloggarkiv
Mars 2010
Februari 2010
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009