29 augusti 2010
Hungriga Lovisa
 
Efter en lätt, bantad, frukost begav vi oss upp till skogarna för ett spår till Lovisa. Vi taggade upp henne genom att visa upp en delikat matskål som spårläggare Anna gick iväg med samt den delikata, råa, ryggbiffen från Espehallen som hon skulle belönas med vid apporterna. Vi såg alla att hon slickade sig försiktigt runt munnen ...

Och hur gick det då? Sammanfattat med ett ord; Lysande! Rätt håll och ett mycket entusiastiskt och koncentrerat spårarbete.
Efter en kort stunds vila gjorde hon dessutom ett mycket bra uppletande som belönades med fyra stycken köttbullar.

Nu i kväll är hon mätt och trött och sover som en stock. En bra spårdag där vi verkligen såg att mat är nummer ett för Lovisa och får henne att göra sitt allra bästa.
 
På hemväg från skogen passerade vi den lilla humoristiska byn Hasselstad där vi tog följande bilder.
Utedass?


28 augusti 2010
I morgon är allt som vanligt ...
 
Mästerskapshelgen är över. Vi har inte varit på plats men följt evenemanget via webben. Några har lyckats förverkliga sina drömmar, andras gick i kras. SM är SM och man vet aldrig vad som kan hända.

Själva har vi tränat på så smått med det ena och det andra. Vi har kört igenom Lovisas lydnadsprogram så tävlingslikt som möjligt och det ser bra ut. Nu gäller det "bara" att klara spåret så att vi kommer till lydnaden. I veckan som kommer ska vi tagga upp henne riktigt ordentligt så få vi se.
 
 
Här har vi precis börjat träna med tungapporten. Klicka på bilden och se hur det är idag!
Man kan göra mycket med en pinne. Klicka på bilden så får du se!


25 augusti 2010
Namnsdag hela dagen
 
Lovisa har namnsdag idag. Hon är ju den enda av våra två fyrbenta som finns med i namndagsförteckningen. Stackars Sudden har ingen namndag.
Lovisa ska fira dagen bl a med ett icke husselagt träningsspår idag på eftermiddagen -----(tiden går)----- som sprack! Varför, undrar man oroligt?

Men varför hänga läpp för det. Vi la ett nytt spår när vi kom hem där slutet utgjordes av Lovisas kvällsmat, förstärkt med en pannbiff som blivit över sedan härom dagen.
Och se på den, då blev damens intresse ett helt annat. Här missades minsann inga vinklar inte så det blev ett riktigt bra spår till slut där Lovisa fick en jättebelöning.

Det kommer att bli riktigt spännande att se den unga damens intresse vid nästa spårtillfälle (där självklart matskålen kommer att stå i slutet).
 
Gammal bild som förmodligen Mia tog. Kanske får vi en ny bild i eftermiddag?


24 augusti 2010
Tanten på plats?
 
Tanten meddelar att hon är på plats med en nyuppdaterad hemsida. Så om man vill fräscha upp sig med ett nytt halsband, nytt koppel mm går man lämpligen in på hennes hemsida och väljer och vrakar.
 
Välj bland alla fina halsband! Klicka på bilden så landar du på Tantens hemsida.
Tant Strul


21 augusti 2010
När husse är trött ...
 
När husse är trött så får vi ledigt från träningen och då passar vi på att busa till det lite grann.
 
 
 
 
Vi vet att vi inte får bada här, men ...


20 augusti 2010
Spåret på Hultvägen
 
Nu när Lovisa är anmäld till spårtävling så sätter vi fart med träningen. Idag fick vi ett fullängdsspår med kluriga spårpinnar. Lovisa hittade fyra plus slutet och markerade ytterligare två vilket hennes husse inte noterade. Det gjorde dock vår kluriga spårläggare som följde med bakom oss.

Dessutom prioriterade hon spårläggaren i stället för ett älgspår vilket vi är mycket tacksamma för.
 
Den klurige spårläggaren på Hultvägen
Kluriga spårpinnarna på Hultvägen.


19 augusti 2010
Tre filmade moment
 
Varsågoda, tre filmade moment med Lovisa i huvudrollen. Tävlingsmässig kommendering (ny röst) och ett bra utförande.
En liten lov bakom husse samt tempo in vid tungapporteringen är väl den enda anmärkningen. Annars är vi rätt nöjda.

Lovisa briljerade också med ett utmärkt framåtsändande men den filmen får du vänta på.
 
Klicka på Lovisa så laddas filmen! Matte filmade.


18 augusti 2010
Tävlingar på G
 
Först ut är Lovisa som i början av september ska prova sin näsa i ett högre klass spår. Klarar vi spåret har vi hyggliga chanser att ro hem en uppflyttning.
Därefter är det Sudden som är anmäld till fyra spårtävlingar i höst. Så utan att överdriva kan man påstå att träning på går.
 
Trötta spårläggarkängor
Hittade vi i Mommelycke och tyckte att den var rolig


15 augusti 2010
Varmt & Gott
 
Vi har haft en riktigt fin värme den gångna veckan och passade på att träna lite av varje. I fredags var vi i Rödeby för att träna lydnad. Ny plan och en termometer som visade på 27 - 28°C. Några små missar men i stort sett skötte sig både Sudden och Lovisa bra. Allra sist gjorde vi en ingång på planen med Sudden. Tre steg fritt följ och sedan bus och belöning.

På lördagsmorgonen fick vi ett spår i Mommelycke lagt av Janne T. Lite tävlingslikt, skogspinnar som spårapporter och mycket vilt. Sudden kämpar på bra trots vissa svåra passager och markerar 10 av 12 spårapporter. Vi borde tagit en till om inte jag själv hade klantat mig.
Vi avslutar besöket i Fridlevstad med uppletandeträning där Lovisa faktiskt hittar föremålen snabbare än Sudden för ovanlighets skull.

Avslutningsvis en liten videosnutt på lite drygt en minut där Lovisa och Sudden badar i surdiket på klubben taget med den nyinköpta videokameran.
Klicka på bilden av Sudden så startar filmen!
 


12 augusti 2010
Andra röster
 
Plötsligt damp de ner på klubben, Ia, Karin och Petra vilket gav mig och Sudden möjlighet att få kommendering av lydnadsprogrammet med en helt ny röst. Bra träning för oss.
Och så fick vi träffa Harry som är ett barnbarn till Dex.
 
Dagens "tävlingsledare", Ia. Tack för en bra kommendering!
Petra & Harry
 
Undertecknad fick ynnesten att bli fotograferad med Dexkopian Harry


10 augusti 2010
Tranåstraditioner
 
Hamnar man överst på pallen i Tranås så blir man blöt. Så det var ju tur att vi inte hamnade där. Vi kom visserligen på 4:e plats men med en poängsumma som jag inte vill nämna just nu. Eller vad sägs om bakspår, två pinnar bort och som för att fullkomna det hela åt Sudden sågspån under första sträckan på momentet framåtsändande. Andra sträckan utför han 10-mässigt. Det blir tyvärr inga höga poäng av det.

Ändå är jag inte missnöjd. Flera lydnadsmoment gick mycket bra och framför allt är Sudden glad och tillfreds även på en för honom helt okänd lydnadsplan. Om hans husse hade kunnat gå lite bättre på det fria följet så hade kanske bägge domarna givit betyget 9.
På uppletandet arbetade Sudden mycket bra, dessvärre lite otur i den svaga vinden gjorde att han bara tog in tre föremål.

Av tjugo startande bröt nio efter spår och uppletande.


Dag 2, söndag, tog Sudden spåret i blåbärsskogen åt rätt håll, slarvade med första pinnen och fick hjälp av en råbock att missa ytterligare en pinne. Redan där är ju dagen förstörd, poängmässigt sett.
På uppletandet briljerar Sudden och hämtar in alla föremålen.
Lydnaden blir inte bra p g a Sudden inte riktigt håller ihop. Massor av nosningar troligtvis beroende på trötthet. Nosar t ex strax innan gruppen på framåtsändandets första sträcka, utför andra sträckan helt OK. De problem som vi hade förra året uteblev som tur är, Sudden är glad och med mig och vi ser fram mot kommande tävlingar under hösten. Träning lönar sig alltid!

Fantastiska spårmarker, en välsmord organisation, trevliga människor, vad kan man mer önska sig ...
 
Foto: Britt-Marie Lindberg. Lena Ek, som vann på lördagen fick en rejäl kalldusch när hon minst anade det.


5 augusti 2010
Förberedelser
 
"Tuffa spåret" i Hoby och Kjells spår i Karlsnäs är avverkade. Mer kan vi inte göra nu inför Suddens spårtävling i helgen.

"Tuffa spåret" som Krille lägger går i starkt, och då menar jag verkligen starkt, kuperad terräng med mycket vilt, framförallt vildsvin. Spåret är lika mycket en utmaning för föraren som för hunden.
Sudden gjorde ett bra jobb, fint spårupptag, ett plötsligt drag efter (färskt?) vilt samt tar fyra av sju 10-sekundersapporter.

Kjells spår i Karlsnäs är inte alls fysiskt krävande, däremot är marken viltrik med både vildsvin och älg. Alltså förberedde vi oss på en trevlig promenad bakom Sudden.
Snyggt spårupptag, stor noggrannhet i spåret och så markerar han Kjells specialapporter som utgörs av små tunna torra kvistar. Lite drygt halva spåret går som på räls, sedan kommer problemen. Sudden går av spåret 5(!) gånger och slutar att markera apporter. Väl framme vis slutet, som han också missar(!) dricker han mängder med vatten och är väldigt trött.
Och så börjar vi diskutera de fem avhoppen. Varför? Vilt var det inte men det kan ha varit svampplockare, orienterare eller militärer (ligger nära F17). När vi kommit tillbaks till bilen berättar matte att hon sett en tjej med karta komma från skogen. Och medan vi står där och diskuterar så kommer det en orienterare till.

Då kommer Kjell på att på Karlsnäs lägger orienteringsklubben ut kartor med veckans spår i en låda. Vi kollar, och mycket riktigt har vi hamnat mitt i en orienteringsbana och med två kontroller i "mitt" spår. Inte undra på att han hade stora problem, lille Sudden och skönt att få reda på anledningen till problemen vilket ju inte alltid är fallet.

I morgon är vilodag och till helgen tävlar vi. Håll tummarna!
 
 


2 augusti 2010
Fix på besök
 
Oplanerat besök av Fix med familj. Lite lydnadsträning, lite bus med Lovisa, ett tufft spår med massor av förledningar (oplanerat) samt möte med Sudden.
 
Fix i spåret, kommer fint med spårapporterna. Han hittade 5 av 6 trots att vår granne gått kors och tvärs över spåret i ett fåfängt försök att hitta kantareller. Ett flertal förledningar klarade Fix av men mot slutet av spåret behövde han ha lite hjälp. Spåret var 600 meter långt och en timma gammalt.
Uppvaktande ynglingar ska hållas kort
Fix och Sudden kommer egentligen bra överens. Sudden var dock lite irriterad på Fix uppvaktning av Lovisa som ju är hans dam. Kanske därav de stela frambenen.
Knähunden
 
 
Och Lovisa gosade med Felix
 
 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessidaBloggarkiv
Juli 2010
Juni 2010
Maj 2010
April 2010
Mars 2010
Februari 2010
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009