29 juli 2010
Plötsligt händer det
 
Efter lång tids träning av ett moment så händer det plötsligt. Bitarna faller på plats, vilken känsla. Att äntligen hitta rätt metod och se tydliga framsteg ända till färdigt moment.

Vi pratar självklart momentet framåtsändande. Det absolut svåraste som SBK har lyckats hittat på. Vår träning började när Sudden och Lovisa var cirka sex månader gamla och har påpått nästan dagligen sedan dess. Lovisa lärde sig snabbt att utföra saktagåendet, för Sudden tog det betydligt längre tid men till sist lossnade det även där.

Sedan hamnade vi i växlingsträsket, växlingen mellan galopp och skritt, stod och stampade länge länge utan att komma vidare.

Det började lossna i våras när vi fick lära oss mer om hur man hanterar en target och riktig fart tog det när vi mätte upp avstånden och satte ut markeringar så att jag kunde ge belöning i stället för ständiga korrigeringar.

Denna vecka har bägge hundarna kunnat utföra momentet rätt på första försöket. Så även idag. Sudden var först ut och utförde växlingen (utan target) och fortsätter därefter i skritt. Jag låter honom gå en lång sträcka och belönar.
Lovisas tur. Första sträckan går bra, hon växlar (utan target) på rätt ställe och fortsätter i en kort trav. Det går så bra att jag bestämmer mig för att även köra andra sträckan. Inkallningen går bra, transporten går bra, vi vänder och jag skickar Lovisa på kommando "Framåt".

Det är då det händer. Hon går i en mycket snabbare galopp än vad hon brukar gör och vid växlingspunkten bromsar hon in så där riktigt aktivt och fortsätter lungt i mitt tempo. BELÖNING!!!
Så snyggt hon gjorde det! Äntligen! Vilken tillfredsställelse!


Momentbeskrivning
I reglernas beskrivning av hur momentet “Framåtsändande” ska utföras anges att hunden, gående vid förarens sida, på kommando snabbt ska inta en position cirka 15 meter framför föraren.
Denna position ska hunden sedan hålla, under fortsatt förflyttning, till dess den kallas in varför hund som i jämn hastighet successivt drar ut avståndet ("gummiband") inte kan få något av de högre betygen.
Om det är uppenbart att föraren anpassar sin hastighet efter hunden ska betyget påverkas.
 


24 juli 2010
Nya planer
 
Vi åkte till Rödeby och tränade på deras planer idag. Fritt följ, inkallning med stå och metallapportering fungerade helt OK. Framåtsändandet gick däremot inte på första och heller inte på andra försöket. Vi fick backa några steg och köra grundövningar innan momentet fungerade.
Det var förstås inte helt överraskande och betyder att vi måste variera med nya planer hela tiden ...
 
I vilken mån bidrog dagens regnklädda framåtsändandefiguranter till resultatet?


23 juli 2010
Tidiga vanor
 
Redan kl 8 på klubben för att träna huvudsakligen tre moment var för Sudden och Lovisa.
Sudden är först och han får göra mom 1) fritt följ, mom 2) inkallande med ställande och mom 3) framåtsändande. Som avslut tränar vi stegen.
Mom 1: Vi börjar direkt utan "uppvärmning". Sudden har en bra attityd med fin kontakt under momentet. Själv klarar jag av att gå rätt och svänga på "rätt" fot vid "rätt" tillfälle.
Mom 2: Vi blir kommenderade och Sudden utför ställandet (i nedförsbacke) mycket aktivt och bra. Bollbelöning bakom.
Mom 3: Framåtsändande utan targetplatta. Kommendering. Rätt utfört på första försöket så av bara farten kör vi hela momentet. Vid platsen för targetplattan/växlingspunkten gör Sudden ett ögonblickshalt och fortsätter sedan gående. Yes! Precis som vi vill ha det. Tyvärr tjuvar han på tävlingsledarens "Kalla in".

Lovisas tur och hon får göra följande mom 1) fritt följ, mom 2) framåtsändande och mom 3) metallapporten.
Mom 1: Samma start som med Sudden, ingen uppvärmning. Även Lovisa har en bra attityd. Belönar alla högersvängar och Lovisa går ännu bättre.
Mom 2: Framåtsändande med kommendering. Vi gör hela momentet och Lovisa utför helt rätt (som hon vanligtvis gör numera).
Mom 3: Lovisa tar den kastade metallapporten UTAN att sparka till den. Hon kommer in med betyg-9-hastighet.

Och sedan bar det iväg till Karlsnäs där vi lade var sitt spårpåsläpp. I väntan på att spåren kallnade körde vi ett uppletande.
Vindstilla och Sudden var först ut. Han fick lägga ner mycket arbete innan han hittade alla föremålen. För Lovisa som var nästa hund gick det lite lättare. Hittade alla fyra föremålen lätt som en plätt.

Bägge påsläppen var svårt lagda. Två hundra meters transport fram till påsläppen som gick i motsatt riktining, om du förstår vad jag menar. Rätt håll på bägge. Man kan bara tacka t ex försynen att både Sudden och Lovisa tar spåren åt rätt håll just nu. Vi håller två fingrar i kors och försöker njuta av situationen så länge den varar.

Slutligen blev det 5-kilometersrundan i skogen. Puh!
 
Suddens spårpåsläpp, lite elakt lagt precis mellan två stinksvampar. Men sånt klarar han ...
Stinksvamp eller liksvamp (Phallus impudicus)
Dagens spårslut, Kjell & Kampstocken, här vid Suddens slut
På promenaden i Karlsnäs


22 juli 2010
I värmen ...
 
Lovisa och Sudden presteradet ett kort lydnadspass med var sitt klanderfritt framåtsändande tidigt på morgonen. Termometern visade redan på 26°C.

Vi avslutade med ett uppletande innan vi åkte till stan för att handla. Väl hemma intog hundarna sidoläge i skuggan och förblev där resten av dagen. Orkade inte ens busa lite grann med varandra.

Fick besked idag att Sudden och jag kommit med på spårtävling i Tranås. Ordinarie plats dag 1 och reserv dag 2.
 
Lovisa orkar bara med en blinkning
Husarknapp (Sanvitalia procumbens), den enda som såg fräsch ut idag


21 juli 2010
Födelsedag mm
 
Jodå, men med lite blodkorv i näven går han ju riktigt fint lille Fix. Med lite regelbunden träning skulle han gå lika bra utan lockbete. Husse Niklas får kanske ta sig samman och gå en kurs till hösten.
 
 
Fix är en jättetrevlig och välartad hund försedd med on/off-knapp
Dagens födelsedagsfirare Felix, framtidens hopp ...


20 juli 2010
Lazy days
 
Men vi tränar flitigt så gott som varje dag. Just nu, är det bäst att tillägga, går det ganska bra med de olika lydnadsmomenten. Vi petar lite med stegförflyttningar, backningar och vänster om halt i det fria följet. Både krypet och skallet börjar falla på plats och även den lilla tvekan på stegen som Sudden har börjar släppa. Idag var det t o m riktigt bra.

Både Sudden och Lovisa gör framåtsändandet till stor belåtenhet. Numera går det bra redan vid första försöket. Så träning ger verkligen resultat i slutänden. Det vi måste putsa på är framföringings- och infångningssträckorna i framåtsändandet, där har vi inte lagt ner tillräckligt med arbete.
 
 
 
 
... och längst ut på horisontens rand stävar en brigg, med alla råsegel satta, på västlig kurs


15 juli 2010
Detaljer, detaljer ...
 
Tidigt på morgonen innan det värsta värmen tränar vi sidoförflyttningar på plankan samt detaler i det fria följet. Ibland laddar jag på Sudden lite för mycket (lätt hänt) och då går det hela överstyr. Inställningen av Sudden är en känslig historia och det gäller att ta i precis lagom för att det ska bli bra.

Efter träningen blev det en promenad på Trömtö Naturreservat.
 
Sudden är en riktig hejare på plankan numera
För mycket attityd, Sudden plogar
Lagom attityd och nästan parallell. Precis så här vill vi ha Suddens fria följ.
Kartläsning
Canis Faxe
Canis Anonymus
Dagens fåglar, två ålakråkor och en mås
(Ålakråka = Skarv)
Allerstädes närvarande, tydligen även i naturreservatet ...


14 juli 2010
Kattack
 
En varm och till synes händelsefattig dag ...
 
Så kom då Findus hem efter en händelsefattig dag på jobbet. Gör ett "överfall" på stackars Sudden, dricker lite vatten går sin väg igen ...
Sjukliga pigmentförändringar. Gissa på höger eller vänster?
De kommer in från havet för en kvällsmåltid på land och då fångar vi dem precis när solens sista strålar träffar täten


13 juli 2010
Plankan
 
Hela dagen har vi legat i skuggan på altanen och nu till kvällen fick vi äntligen träna en liten stund på klubben.

Varmt och tryckande men en liten stund på plankan för att träna sidoförflyttningar orkar vi. Och så ett varv med galopp till växlingspunkten och som avslutning lite saktagående. Och så kan vi inte låta bli ett litet, litet fritt följ för att kolla högersvängarna. Tur det för där fick vi tillfälle att belöna fram en lite vassare attityd hos både Sudden och Lovisa.

Matte fotograferade
 
Steg till vänster ...
Saktagående
Vad glor du på gubbe?


12 juli 2010
Tosia ...
 
På årets varmaste dag shoppade hustrun en varm och god Poncho på Tosia Bonnadan. Skyddar det mot kyla så skyddar det mot värme ...

Dagens korta träning i värmen bestod av övningar på "plankan", d v s sidoförflyttningar åt höger och åt vänster. Nu trimmar vi detaljerna.
 
Varmt och gott till hösten
Hallo morsan, något nytt?


11 juli 2010
En dag vid havet ...
 
På morgonen tränade vi spår i skogen invid F17. Denna varma dag fick det bli mellan 3 - 400 meter långa spår. Lovisa var en aning ringrostig och tog bakspår samt gick över en vinkel. Sudden tog spåret åt rätt håll, missade en riktigt elakt lagd pinne men löste problemen med diverse skelettdelar i spåret på ett bra sätt.

Resten av dagen ägnades åt fågel-, fisk-, insekts- och sjöodjursskådning.
 
 
Skrattmås (Larus ridibundus)
Värsta sjöodjuret ...


9 juli 2010
Två riktigt bra träningar ...
 
Två stekheta dagar med riktigt bra träningar. Trots värmen, två samlade, koncentrerade hundar. Inte så många moment, fritt följ, framåtsändande, kryp och apportering. Och så lite ljudgivning, och en STOR bunke med vatten i närheten.
 
En koncentrerad Lovisa
Vila i den mest väldoftande hundgården ...


7 juli 2010
Rastning i Råby
 
Ledig dag när husse och matte var inlämnade för trimning. Efter det fick vi träffa Zudden och Ella hemma hos Anette i Råby
 
Ella (Av Melica Galadriel), 13 år och 9 månader, pigg som en lärka och alltid sugen på en bit blodkorv
Szuddar
Szuddenfötter


4 juli 2010
Findus 8 år
 
Födelsedagen tillbringar han på jakt någonstans i omgivningarna. Han kommer bara hem för att dricka vatten och vila ut mellan varven.
 
Resterna av Findus festmåltid (fasankyckling) hittade Lovisa på gräsmattan.
Och så gratulerar vi Anna & Christer till deras nytillskott, Wood and Waters Nezzla


3 juli 2010
Värmebölja
 
Vi tränade vänster om och vänster om halt på morgonen. Eftermiddagen ägnades åt vila och mat på altanen.
 
 


2 juli 2010
Återbesök
 
Återbesök hos Mona för att putsa på detaljer för det blir ju aldrig riktigt färdigt. Eller hur?

Hanne tränade vänster om marsch och vänster om halt (i 30 minuter utan hund!!) och Faxe gjorde sina första övningar i inkallande med ställande. Anna och Fabian tränade fritt följ, apportering och framförgående bl a.

Själva filade vi på kontakten i fria följet, vänster om halt, stegförflyttningar, kryp, skall och Lovisas gripande av metallapporten. Och upptäckte att kontakten i Lovisas fria följ är mycket bättre än vad jag trodde. Dessutom har hon kontroll på sin bakdel, något som verkligen behöver förbättras hos Sudden.

Mona konstaterade att Sudden har "shejpat" sin husse att försöka dölja en dålig bakdelskontroll. Här gäller det att tänka till och öva flitigt.
För första gången någonsin satt Lovisa stilla med bakdelen när hon skällde. Den damen upphör inte att överraska. Vi fick flera bra träningstips när det gäller hennes gripande av metallapporten. Återkommer till det framöver.

Diskussionerna var livliga under de bägge dagarna och nu gäller det att försöka strukturera och komma ihåg alla värdefulla tips och idéer som vi fick.
 
Torrövning, vänster om marsch.
Husse & Lovisa; riktigt prydligt tyckte vi
Mona, bakom spegeln, granskar Anna & Fabian
Faxes första övningar i inkallande med stående. Tvärnit!

Lovisas kryp. Duger bra som det är?

Men vad hände innan vi tog denna bild? Klicka på bilden!
 
 
Och detta hade vi ingen aning om att det fanns ...
Det är inte dålig att få en ort uppkallad efter sig, eller ...

Och att hon är konfirmerad visste vi, men en egen kyrka ...

 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessidaBloggarkiv
Juni 2010
Maj 2010
April 2010
Mars 2010
Februari 2010
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009