31 januari 2011
Små framgångar ...
 
Små framgångar är också framgångar. Som att Sudden ska kunna gå igenom gruppen i framåtsändandet på främmande plats vid första försöket. På träning och under kända förhållanden är det i allmänhet inga större problem och han kan momentet. Men, som den minnesgoda läsaren av denna sida vet, så har vi haft stora problem i skarpt läge.

Sudden, som är lite överambitiös och gärna vill göra rätt, har på tävlingar gjort lite konstiga saker på första sträckan i framåtsändandet så att vi redan där fått betyget noll för att sedan på återvägen utföra momentet helt enligt regelboken. Inte särskilt muntert och när stressen kring detta moment spiller över på momentet innan (tjuvstarter på inkallningen) kan man hålla sig för skratt.
Så det övergripande målet är att få Sudden att göra rätt på första försöket på tävling.

Träningen går ut på att variera träningsplats och att gruppen består av ständigt okända människor. I går, efter sökträningen, tränade vi lite lydnad hemma hos Inki & Roland på deras träningsplan. Där har Sudden bara varit en gång tidigare för rätt länge sedan. Och igår lyckades han ganska väl att utföra momentet vid första försöket och fick belöning i form av en, i förväg, på pinne utplacerad köttbulle i slutet av sträckan.

Man får blodad tand efter sådana framgångar i träningen så nu gäller det att fara runt och träna och träna och träna ...

Lovisa tränade som sagt sök. Fem figgar där den sista var en väderkvarn som kampade ut med henne till stigen. Nu är vi inne i det skedet där man tror att hon kan men där hon ännu saknar den erfarenhet som krävs för att klara av ett tävlingsmässigt sök. Hon kan fortfarande bli lite förvånad och ställd när hon springer ut på femtio meter och där ligger ingen figge. Att ta initiativ till att göra ett "slag" för att hitta figgen fungerar inte riktigt ännu så nu tror jag att det krävs mängdträning med stor variation på terräng och figurantlegor. Att Lovisa tycker sökträning är världens roligaste är en bra förutsättning men räcker inte för tävling. Den får komma lite senare i vår.

Lovisa fick självklart också träna lydnad och det gick lika bra som det, nästan, alltid gör. Framåtsändandet t ex gör hon grymt bra och det fria följet sitter fint.
 
Snart är vi där! Vi känner redan doften av våren ...


26 januari 2011
Quickfix
 
Sudden hjälpte mig med vallning av en sökruta till Lovisa innan vi åkte till Krokås för att rasta Fix. Hans föräldrar är nämligen i Egypten av alla ställen och nu bor han hos mormor. Det är Fix du ser på bilderna nedan.

Lovisas sök, javisst, det gick perfekt. Inga blindmarkeringar idag inte. Fyra figuranter, tre öppna och en dold i låda. Och markeringen av den dolda figgen var riktigt bra.
Förra gången när hon blindade tre gånger var hon nog överladdad. Hon fick se för mycket av förberedelserna och det brukar inte bli bra.

Jag kom t o m ihåg att inte säga "visa", som rimmar och låter som Isa, innan påvisningen. Vi kunde inte förstå varför hennes påvisningar var så tveksamma de första metrarna till vi kom på att hon trodde att jag kallade på henne. Det gäller alltså även för en husse att hålla tungan i rätt mun.
 


24 januari 2011
En fet ekorre
 
Nåja, välnärd ekorre då, men det besöket är faktiskt det mest sensationella som har hänt denna gråa Blekingevinterdag ...
Igår däremot, tränade vi lite grann i ett ridhus i Vekerum tillsammans med Ia/Ettan och Malin/Majni.
 
Ekorre (Sciurus vulgaris)
Majni (Av Melica Hermione Granger)


22 januari 2011
Rullproblem?
 
Vi blev ganska överraskade av att Lovisa sprang ut 10 meter och tog rullen i munnen utan att ha varit i närheten av figuranten, blindmarkering! Därefter gjorde hon en helt korrekt markering av dold figge i en låda.

Och på nästa skick gör hon likadant. Omskick, och då gick det bra. Innan den tredje figuranten blev det fyra tomskick vilket kanske var två för mycket och som resulterade i ytterligare en blindmarkering vilket ju inte var särskilt lyckat.

Figurant tre och fyra fungerade acceptabelt men tre blindmarkeringar är tre för många.
Var det en tillfällighet? Var hon för laddad? Var det för svårt? Det vet man ju inte och gör hon likadant på nästa träning får vi ju sätta in åtgärder.

  Klicka på lilla bilden så får du se alla sökhundarna!
Foto: Britt-Marie Lindberg
"Sistafiggen" kämpar med Lovisa och hennes slutbelöning
Foto: Britt-Marie Lindberg


20 januari 2011
Snabba gripanden
 
Snabbt ställande på inkallningen och snabba gripanden på tungapporteringen stod på programmet. Idag hade jag lagt ut "bakombollen" i förväg vilket resulterade i att Sudden inte stannade alls vid första försöket. Andra försöket gick bra så nu gäller det att skapa tydliga minnesbilder av utlagda "bakombollar" i god tid innan tävlingssäsongen börjar.
Lovisa däremot, gjorde ett mycket bra ställande redan på första försöket.

Både Sudden och Lovisa har haft bra apporteringar med högt tempo och bra gripanden (nåja, oftast i alla fall då) men sånt håller ju inte för evigt så idag belönade vi snabba gripanden.
Sudden har utvecklat en teknik att släppa tungapporten utan att få den på tassarna. Han gör ett dödsföraktande språng för att snabbt få tag i belöningsbollen.

Matte lyckades fånga honom på bild precis när han släppte apporten och flög en bit ...
 
Foto: Britt-Marie Lindberg


19 januari 2011
Doldisar
 
Nu tog vi tag i träningen på dolda/halvdolda figuranter. Det var Lovisa, Faxe och Yulle som provade på och ingen av dem hade några som helst problem. Lovisa och Yulle hade fastrulle, Faxe hade lösrulle.

Resultatet blev över all förväntan. Samtliga tre gjorde en snabb koll och klapp(* sin rulle. Nästa steg blir att matte får krypa längre ner i lådan och så lägger vi locket på med en liten glipa.

Variant av verbet klippa. Böjs kanske så här: klippa, klapp, kläppte
 
En doldis
Faxe på ingång efter att ha hittat en doldis


17 januari 2011
Obesvarade vårkänslor
 
Sudden och Lovisa ligger i fåtöljen och inväntar formtoppen. Kanske är det bra för bägge, fast på olika sätt, att vara inaktiva under en längre period. Någon slags mognadsprocess kanske? Vem vet?
Hur som helst börjar spårmarken titta fram mellan drivorna och vi får vårkänslor. Kanske är de inte besvarade ...
 
Formtoppar! 1:a snösmältningen


15 januari 2011
Sökträning
 
Inte hade Lovisa glömt söket. Lite hjälp från första figgen behövde hon men sedan gick det som en dans. Tjugo centimeter blötsnö på morgonen hindrade oss inte nämnvärt.
Nu får vi börja träna på dolda figuranter så att vi kan tävla med Lovisa under våren.
 
Figge 1 & figge 2. Foto: Mia Persson


14 januari 2011
Dubbat
 

Sandbilen har inte glömt oss, den undviker oss trots att vår lilla vägstump består av tjock hal blankis.
Där vägbanan lutar är det helt kört och en praktrova har jag redan satt. Men nu har undertecknad införskaffat broddar med vassa dubbar som i alla fall möjliggör en kortare morgonrunda med de fyrbenta.

I morgon väntar årets första sökträning för Lovisa. Undrar hur mycket hon har glömt?13 januari 2011
Ute i kylan
 
Ute och ute, nåja, inne i ridhuset var vi och tränade idag. En och en halv vecka sedan vi över huvud taget gjorde något alls så Sudden var rätt taggad. Det krävdes fem minuter långa fritt följsträckor för att vi skulle kunna komma vidare.
Inte alls överraskande övergick vi till att träna ställandet i "den långa inkallningen". Boll bakom Sudden. Tvärnit, verkligen! Vi får aldrig glömma bollen när vi tränar det momentet men vi ska gradvis övergå till dold boll utlagd i förväg.
Första sträckan på framåtsändandet slutade i kaos. Men vad annat kan man förvänta sig när man har vilat sig i form. Nästa försök gick mycket bättre och andra sträckan gick riktigt bra. Vi avslutade med metall- och tungapportering där inget övrigt fanns att önska sig. Betyg 10!

Lovisa blir bara bättre och bättre. Efter ett bra fritt följ producerade hon ett 9,5-mässigt ställande på "långa inkallningen". Precis som med Sudden så blev Lovisas första försök på framåtsändandet lite överambitiöst. Nästa försök gick alldeles utmärkt, så bra som man kan önska sig om man bara tränar 15 minuter per vecka.
En av Lovisas akilleshälar har varit trassel vid gripandet av metallapporten. Så icke nu! Snabbt ut, snabbt och resolut gripande och galopp in. Och så gjorde hon likadant med tungapporten.
En ganska lyckad träningshalvtimme med andra ord.
 
Framåtsändande, det momentet kan Lovisa riktigt bra
Och då skulle ni sett gripandet! Wow!
Betyg 10, minst ...


9 januari 2011
En tuff helg
 
När det varken bär eller brister så hackar vi is för fulla muggar mellan de olika skidloppen. Tufft att tajma in måltider, ishackning och skidåkning ...
 


7 januari 2011
I sol & tö
 
Nyrastade


6 januari 2011
Busväder - mysväder
 
Inte mycket annat att göra än att ligga på en fäll framför brasan och sova och mysa. Bilden togs av Nyfikna Nezzlas matte Anna (nybliven VVV-medlem).

Skottning av blötsnö blev husses lott. Sudden och Lovisa vilar sig i form och laddar inför den annalkande våren.
Mobilfoto: Anna Persson  


5 januari 2011
Stor medlemsökning
 
Den senaste tiden har vi haft en enastående lokal medlemsökning, faktiskt mycket större än väntat. Till och med de största entusiasterna börjar nu svikta och snackar om att bli medlemmar i vår lilla förening. Det här bådar gott inför nästa säsong.
Vad föreningen heter? VVV såklart! Våga Vägra Vinter. Det finns bara ett krav på medlemmarna och det är att inte gnälla när kvicksilvret ligger mellan +25 - 30°C.

Sudden och Lovisa är inte med i föreningen. De gillar snö och halka. Och det är ju inte så konstigt, de är ständigt pälsklädda, fyrbensdrivna och dubbade ...
 


4 januari 2011
Ridhusträning
 
Träning i ridhuset, 15 minuter per hund så det gäller att i förväg tänka igenom vilka moment som ska tränas.
Sudden tränar position vid fritt följ. Vi fick klart godkänt idag och vi tackar den nya metoden som ger bra resultat. Senast vi tränade så var ju inte ställandet på inkallningen något vidare. Men idag, ni skulle bara sett vilken tvärnit han gjorde.
Att bara gå sakta genom framåtsändandegruppen funkade inte alls. Däremot fungerade det färdiga momentet alldeles utmärkt. Avslutningsvis ett varv med tungapporten. Det var länge sedan och det märktes. Full fart ut, snabbt gripande och galopp in!!!

Lovisa tränade samma moment som Sudden med backning som tillägg. Bortsett från ett inledande ätande av underlaget, vi var ju i ett ridhus med pyttesmå hästdelikatesser, så skötte även hon sig strålande. Tvärnit på inkallande med ställande, en fullfarts tungapportering, ett bra framåtsändande och numera ett fritt följ med mycket bra kontakt. Vad månne det bli av den damen ...
 
Matte fotograferade


3 januari 2011
Jakten på snöbollen
 


2 januari 2011
Årets första träning
 
Såpass hyfsat väder att vi kunde träna lite utomhus. Mest fritt följ och lite inkallande med stå och ligg. Träningen har ju legat i träda ett tag så vi får börja lite mjukt.
 
Matte fotograferade


1 januari 2011
Inställt Super G
 
Vi kan meddela att söndagens Super G nedför vår uppfart är inställt, lyckligtvis. En nyårsdag med tillfälligt blidväder var som gjord för att hacka bort all is.
Det är inte mycket som får matte att lämna stugvärmen när det är lite ruggigt ute men idag, iklädd gummistövlar, en filt och en kamera, tog hon sig ut för att föreviga ishackaren. Hon behövde nämligen en bild till sin sida på Facebook
 
 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessidaBloggarkiv
December 2010
November 2010
Oktober 2010
September 2010
Augusti 2010
Juli 2010
Juni 2010
Maj 2010
April 2010
Mars 2010
Februari 2010
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009