27 februari 2011
Första spåret i år
 
Inte glömmer man vad ett spår är och hur man spårar. I varje fall inte Sudden och Lovisa. Lovisas senaste träningsspår gjorde vi den 14 oktober och Suddens den 18 november. Och idag var det åter dags. Fälten i Björketorp, barmark, fruset och blåsigt.

Direktpåsläpp, några apporter, några vinklar och 4 - 500 meter långa. Så var spåren idag och både Lovisa och Sudden klarade sina uppgifter alldeles utmärkt. Sudden var väldigt taggad och jag fick hålla emot allt vad jag orkade. Säker på vinklarna och på apporterna.

Lovisa skrek rakt ut av glädje över att få spåra igen. Behagligt drag, inte lika tydlig på apporterna som hon brukar vara, klarar av en väldigt spetsig spetsvinkel på ett bra sätt. Hon var tydlig i sitt spårarbete idag, tydlig och bestämd vilket bådar gott inför den stundande tävlingssäsongen.
 
Faxe, som också var med och spårade, har det för mysigt i "sin" bil. Här ser vi honom vid sitt fikabord med bl a grillad lever ...


24 februari 2011
Lugna gatan
 
Vid ett par träningstillfällen under den senaste tiden har Sudden uppträtt lungt och behärskat. Och gissa vilket fint fritt följ och framåtsändande det blir då, givetvis under förutsättning att jag själv gör rätt. Vi kommer att testa modellen att få Sudden i den sinnesstämningen framöver.

Idag hade vi den sista ridhusträningen sedan tror vi att det blir vår(?) Vi har kört färdiga moment alldeles för länge så idag inriktade vi oss på detaljer. Lite frittföljdetaljer där särskilt Lovisa behöver peppas upp med kamptrasan mellan varven. Känslig för beröm är hon också (vem är inte det förresten?). Tempoväxlingen i framåtsändandet behövde fräschas upp så det tränade vi också.

Ofta missar jag att träna inkallningen i framåtsändandet och på tävling har den delen inte varit mycket att skryta med. Idag tog vi tag i den biten på allvar. Mer av den varan kommer vi att köra hårt med.

Sudden gladde oss med en kanoninkallning med stå och ligg och Lovisa presterade en fantastisk tungapportering. Vilket gripande! Säkert i klass med vad de två havsörnarna, som mäktigt svävade över viken i eftermiddags, har.
 
Side by side


18 februari 2011
Mellandagsträning
 
Bara lite för att slipa och befästa. mest för Helene & Yulle som behöver träna inför lägreklassprovet nästa lördag. Inga sensationer, inga blindmarkeringar, snyggt och fint på stigen. En rätt bra träning alltså.
 
Helene & Yulle har hämtat ut figuranten (matte)
Hanne & Faxe väntar på sin tur
Sööök. Utåt!
 
Lovisa har hittat sin figge och är på väg in. Matte fotograferade.


17 februari 2011
Med hänsyn tagen till kyleffekten ...
 
Med hänsyn tagen till kyleffekten så hade vi -10°C idag i sökskogen. Ett, tydligen, idealiskt väder för hundarna som sprang som hindar i en trevlig medvindsruta med många skrymslen. Härligt för en nyfiken Lovisa som plockade fram tre figuranter, två halvdolda och en dold, på cirka sju raka och djupa slag. Ett stopp p g a någon intressant doft på marken hade vi.
Det blev alltså på grund av vind och terrängförhållanden ganska många tomskick som Lovisa klarade väldigt bra. Så många tomskick har vi aldrig haft tidigare. Och tack & lov inga blindmarkeringar.

Jag är också ganska nöjd med min egen, något nedtonade, insats på stigen. Inget tjafs, inget snack i onödan, inget kladd som kan störa Lovisas fokus på figuranterna. Det enda jag klandrar mig för är min klädsel. Jag borde tagit hänsyn till kyleffekten, då hade jag inte frusit så för...
Nu jobbar vi glatt vidare och ser fram mot nästa träning som infaller på lördag.
 
Vi fick ta till en gammal bild ur arkivet idag. Där vi tränade var det alldeles för mörkt för att fotografera.


13 februari 2011
Man ligger där och undrar ...
 
Hade våra föräldrar gått ut i skogen i smällkalla vintern och lagt sig som figuranter på ett sök? Knappast troligt, och det är väl tur att de inte vet vad vi sysslar med. Men visst är det spännande att ligga där ensam och vänta på att någon liten hund ska hitta en.

Idag gick sökträningen i en minst sagt starkt kuperad terräng. Tre figuranter hade vi. Lovisa gjorde ett bra sök med raka fina slag och tydliga påvisningar. Det blir nog en sökhund av henne så småningom.
 
På väg tillbaks från söket för en kopp kaffe och fralla innan ett kort lydnadspass
Mia tog bilden på mig och Sudden när vi råkade blunda. Sudden gjorde än en gång ett bra fritt följ med kommendering. Därefter lyckades vi genomföra ett halvt framåtsändande på första försöket vilket var vårt mål för dagen.
En ny belöningsmodell? Hanne & Faxe
Språng marsch! Mia & Felix


12 februari 2011
Gnistrande sol
 


8 februari 2011
Spårbart
 
Nu går det att spåra på Björketorpsfälten. Faxe som snart (hoppas vi) ska tävla i Lägre klass spår presterade ett mycket fint spårarbete trots förledningar från en stor flock av rådjur. Själva var vi lite lata idag och tittade bara på ...
 


6 februari 2011
Graverande
 
På klubbens årsmöte i lördags fick Lovisa och jag en inteckning i ett av vandringspriserna, högsta poäng i högre klass. Så nu är vi bägge ingraverade på en tenntallrik. Kul!

Och idag tränade vi sök. Några i träningsgruppen har anmält sig till en lägre klasstävling och fick träningen upplagd som ett genrep. Så när det var vår tur provade vi också på det upplägget. Hyfsat kan man väl säga att det gick. Lovisa hade tre omotiverade stopp på lika många skick. Utan ingripande löste hon det själv och hittade sina figuranter. Nu var det ju inte Lovisa som fick kritik utan jag själv. För mycket kladd med hunden innan skicken så att hon tappar fokus. Man får allt skärpa sig. Lovisa är inte färdig för tävling ännu. Kan vi träna flitigt framöver så siktar vi på tävling senare i vår.

När alla hade tränat färdigt släppets den vilda Sudden ut. Han hade laddat ordentligt och började med att demolera ett mindre träd. När han var klar med det gick han åtta perfekta tomslag i ett rasande tempo. Efter den uppvärmningen skulle han ha varit mogen för ett mer normalt träningspass. Snacka om kondition och vilja. Lovisa var rätt mör efter fyra skick och tre påvisningar och hon springer minsann inte sakta.
 


3 februari 2011
2 x 15 minuter
 
Femton minuter till Lovisa och femton till Sudden. Det är vår träningstid varje torsdag i ridhuset. Idag ägnade vi Suddens minuter till positionsträning. Igår när vi var i Kristianstad så fick vi betygsavdrag för att han plogade och hade många sneda sättanden. Sanningen att säga var det väl inte första gången men nu var det dags att ta tag i detta på allvar, för allvarligt talat vem vill ha betyg 8 på fria följet när det finns högre valörer.

Sudden var lugn och samlad idag och verkade trivas i ridhuset. Vi har ju varit där några gånger nu. Själv hittade jag ett bra flyt i gåendet. Godis delade jag ut från höger ficka bakom ryggen. Huvudet och blicken upp och inte titta på hunden. Men det gav ingen större effekt på Suddens plogande.

Efter påpekande från mina kamrater bytte jag till vänster ficka i stället och då fick vi effekt. Ingen plogning, ingen pendling och inga sneda sättanden.
Tänk om jag kan komma ihåg flytet i mitt gående när det blir tävling och att jag vågar låta bli att titta eller snegla på Sudden. Då kan det bli riktigt bra.

Lovisa fick också en dos av positionsträning. Det händer att hon kommer för långt fram och kan i sådana lägen tappa kontakten. Allt detta är självklart mitt eget fel. Jag går och sneglar och litar inte riktigt på henne varpå det blir som det blir. Alltså, bättre fokus från min sida, variabel förstärkning med inslag av kampbelöning. Det är modellen för Lovisa och det visade hon idag. När hon går som bäst är det riktigt snyggt.

Vi hann med en tungapportering med Lovisa också. Tempot ut till tungapporten kan liknas vid en attack. Tempot in är snabbt trav på gränsen till galopp. Liten lov bakom.
Målet är att få till galopp in och att plocka bort loven bakom. Sidoingångar med apporterna är inget som jag gillar för egen del. Risken för sega ingångar är alldeles uppenbar. På tävlingar ser man alltför mycket av detta. Och eftersom jag är lite lat så vill jag helst slippa lägga ner arbete på sidoingångar.
 


2 februari 2011
Barmarksträning
 

Vi har haft årets första barmarksträning idag. På Kristianstads Brukshundklubb. Snöfritt, isfritt och torrt, t o m fanns det ett oklippt område som kunde användas som uppletanderuta.

Vi började med lydnad och som vanligt de tre första momenten. Sudden, som aldrig tidigare varit på platsen, var relativt skärpt och fokuserad och inte särskilt orolig. Han ligger lite långt fram på fria följet annars OK. Därefter gjorde vi ett tävlingsmässigt inkallande med stå och ligg. Klart 10-mässigt enligt mina kamrater som alltid är mycket kritiska.
Även framåtsändandet fungerande, d v s Sudden gick genom gruppen på första försöket och det var ju precis det beskedet jag ville ha.

Uppletandet präglades av yster våryra. Det var det första på tre månader så det är säkert inget att hetsa upp sig för.

Lovisa skötte sig prydligt bortsett från lite trams på framåtsändandet.

 
Wow, ett föremål!
 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessidaBloggarkiv
Januari 2011
December 2010
November 2010
Oktober 2010
September 2010
Augusti 2010
Juli 2010
Juni 2010
Maj 2010
April 2010
Mars 2010
Februari 2010
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009