31 mars 2011
Ett knepigt uppletande
 
När bägge två får slita och kämpa för att hitta fem föremål i en uppletanderuta med måtten 10 x 50 meter, ja då är det tydligen väldigt svårt. Och man undrar varför. Ett helt vanligt skogsparti med, i mitt tycke, fin sidvind, 5 - 6 plusgrader och väl använda föremål. Men så är det ju i denna sport, vi tror att det ska vara lätt eller svårt och vi har egentligen inte en aning.

Spåret som Sudden fick på morgonen tog han åt rätt håll, löste alla (4 st) spetsvinklarna och tog 6 av 7 svårplacerade naturapporter. Cirka 850 meter långt och nästan 2 timmar gammalt var spåret.
 
Apport nr 7 missade Sudden. Kanske inte så konstigt då den låg knappt 4 meter efter den sista spetsvinkeln.


30 mars 2011
Ella Bella
 
Fridag för Lovisa och Sudden där vi passade på att vaccinera Sudden och att väga bägge. Sudden 29,6 kg och Lovisa 25,5 kg. På hem vägen hälsade vi på hos Ella och Zudden. Ella, som nu är 14,5 år gammal, passar på att kampa tillsammans med Britt-Marie. Med tanke på sin ålder är hon i en fantastisk fin form och tigger blodkorvsbitar hämningslöst.
 
 
"Ella Bella", Av Melica Galadriel


27 mars 2011
Våryra i Gubbalyckan
 
Lite uppfräschning av gamla kunskaper om apportering av fåglar och kaniner för Sudden och Lovisa. Lite prova på för de unga, Nezzla och Faxe. Lite träning för Ettan som snart ska ut på prov.

Lite korvgrillning, lite framåtsändandeträning för Sudden (ny plats och nya figuranter) och mycket trevligt.
Lite bilder blev det också i den bleka vårsolen och bland buskar och snår. Klicka på Ia & Kajsa så kommer du till bildgallerierna!


25 mars 2011
Uppletande i går, spår idag
 
Uppletandeträning igår och ett spår till Sudden, som snart ska tävla, idag. 6 - 700 meter långt där han tar spåret åt rätt håll och plockar samtliga apporter. En spetsvinkel bland högar av morötter utlagda som föda till vildsvinen klarar han galant.
 
Matte fotograferade Lovisa på ingång med ett föremål
Sudden, som matte bara klarar av att fotografera stillastående
Förbud för blå terrierliknande hundar med vitt halsband!


23 mars 2011
Sudden
 
Efter dagens vedermödor ...


22 mars 2011
Lovisa
 


22 mars 2011
Lite annorstädes
 
Ibland får man byta plats och det gjorde vi i söndags, den första riktiga vårdagen. Göhalvön, närmare bestämt Gökalv. Här fanns massor av störningar i form av flanörer, sportfiskare, barnfamiljer, frisbeekastare, solbadare m fl. Lovisa hade nog flest störningar. Först ett par som solbadade vid strandkanten mitt i spåret tre meter före apport nr 5 och frisbeekastare när hon gick fritt följ. Hon klarade bägge störningsvarianterna alldeles utmärkt. Paret mitt i spåret störde henne inte nämnvärt och hon markerade t o m apport nr 5. Inte heller frisbeekastningen under det fria följet kunde rubba henne. Stiligt!

Sudden utmärkte sig genom att göra ett bra fritt följ samt ett bra framåtsändande i denna extremt ovanliga miljö. Stiligt även det!
Sudden hade det rätt jobbigt att ta upp spåret men när han väl fick fäste kunde inget rubba honom. Fältet vi gick på var täckt med gåsskit(!) och mellan femte och sjätte apporten gick spåret i ett vildsvinsbök. Apporterna 2, 3, 5 och 6 låg tre till fyra meter efter vinkel.
 
Gökalv, utsikt mot fastlandet och inloppet till Ronneby
Hanne triggar Faxe innan han ska göra en tungapportering
Full fart tillbaks med tungapporten
Matte fotograferade Suddens fria följ
Framåtsändande precis där Sudden växlar från galopp till trav/skritt
Matte fotograferade
En superkoncentrerad Sudden som just har passerat gruppen ...
Matte fotograferade
Lovisas störningar
Matte fotograferade
Lovisas spår, cirka 600 meter långt
Suddens spår, cirka 900 meter långt


21 mars 2011
Morgonbestyr
 
Att gnaga på ben sägs ju ska vara nyttigt ...
Drottningens morgontoalett ...
Kan du inte ta en bild på mig också?


15 mars 2011
Tjuven
 


13 mars 2011
Grattisar!
 
Idag gratulerar vi Malin & Majni som tog sitt tredje 1:a pris i Elitlydnad och som därmed kan titulera sig Lydnadschampion.
Och så gratulerar vi Hanne & Faxe som tävlade Lägre klass spår i Simrishamn och klarade uppflyttning till Högre klass.
Fler bilder på Hanne & Faxe i Simrishamn hittar du om du klickar HÄR!
 
Svensk Lydnadschampion Av Melica Hermione Granger, "Majni"
Numera ett "Högreklassekipage"
Vad står det på stenen som ligger på gården i Simrishamns Brukshundklubb?


12 mars 2011
Tom, figge, figge, figge
 
Så tränade vi idag med Lovisa. Hon gick långt och fint ut på första skicket som alltså var ett tomslag i medvind och kommer tillbaks efter precis lagom tid. Får blodkorvsbelöning och skickas ut på andra sidan där vi hade sned motvind. Figuranten hittas, påvisas och transporteras ut till stigen.

Nästa figurant ligger på medvindssidan. Lovisa tar rullen på cirka 10 meters håll och får problem med påvisningen. På stående fot beslutas om lösrulle fr o m nu och en tid framöver.
Lovisa tar därefter den sista figuranten på motvindssidan på ett utmärkt sätt.

Ett på alla sätt lyckat träningsupplägg. Tror att vi ska hålla oss till fyra skick med tre figuranter och ett tomslag samt lösrulle en bra tid framöver. Tomskicket kan ju varieras att komma som nummer 1, 2 eller 3 men alltid med ett figurantskick på slutet.

När Yulle och Lovisa var klara var det Suddens tur. Förra gången han fick gå i en sökruta fick han en figurant för första gången. Hur skulle han reagera idag?
Först fem tomslag, raka och fina, cirka 60 meter ut på medvindssidan. Och han kommer relativt snabbt tillbaks efter ett att ha gjort framslag på sisådär 35 meter. När vi kommer till sista skicket har han räknat ut att där ligger en figurant. Han studsar av iver och får gå ut och ta figuranten.
Nu kör vi så här med Sudden så att han lär sig systematiken. När han kan det ska vi träna på att markera och påvisa figuranter.
 
Under stegen på lydnadsplanen har kaninerna sin toalett. Lovisa sköter renhållningen.
Sudden får kampbelöning av sista figuranten


8 mars 2011
Medvind och solen i ryggen
 
En bra träningsdag när det mesta fungerar som tänkt. Sudden är fortsatt lugn och fin och jag har inte riktigt vant mig vid det ännu. Lovisa gör det mesta väldigt bra men uthålligheten i hennes fria följ måste vi ständigt jobba med.

Matte fotograferade
 
Fritt följ med hyfsad position
Högersvängsträning ...
När solen skiner och man får beröm blir man så glad


7 mars 2011
Tankeläsarna
 

Att de läser av vårt kroppsspråk och vår sinnesstämning utan några som helst problem det visste vi ju, men att de kan läsa tankar ...

Jo, så här var det. Vi tränade sök i går och vi hade redan tidigare i veckan bestämt hur vi skulle lägga upp Lovisas träning. När hon skickas ut på ett sökslag så kommer hon inte gärna om hon inte hittat någon figurant. En i och för sig bra egenskap men jag vill ju att när jag ropar ska hon komma om hon inte har någon figurant på G. Alltså bestämde vi att detta skulle tränas.

Tanken var att skicka ut Lovisa på medvindssidan, där det inte fanns någon figurant, och när hon är ute och inte ser går en figurant ut halvvägs på motvindssidan. Så var tanken att jag skulle ropa och när hon kommer in till mig så skickas hon omgående ut till figuranten. Hon får då en figurant som belöning för att hon kommer när jag ropar.
Sökområdet inspekterades och förbereddes, figuranter instruerades och Lovisa satt i bilen 200 meter bort utan möjlighet att se (eller höra).

Så hämtar jag Lovisa till sökrutan och skickar ut hen på medvinssidan. Full fart ut samtidigt som en figurant diskret förflyttar sig ut på motvindssidan. Efter 40 meter tvärvänder Lovisa och genomskådar hela upplägget. Snopet! Jag han inte kalla på henne hon kom ändå och fick efter kort uppehåll hos mig ta figuranten.
Vi upprepar proceduren en gång till och då drog hon till figuranten direkt utan att passera mig. Lovisa fick full utdelning men vi får ta oss en funderare hur vi ska lägga upp nästa träning. Men frågan kvarstår, hur kunde hon ana vårt upplägg?

Läsa kroppsspråk, sinnesstämning och tankar. Så är det tydligen. Tur i alla fall att hundar inte kan prata.

De senaste lydnadsträningarna har bjudit på vissa framgångar. Vi har hittat ett upplägg där Sudden är lugn och balanserad när vi går in på planen vilket har förbättrat hans fria följ avsevärt. Steppigheten är borta och han håller positionen mycket bättre nu än tidigare. Framåtsändandet för både Sudden och Lovisa har helt klart förbättrats och idag gjorde Sudden ett av sina bättre. En bra tempoväxling och därefter ett lugnt och fint saktagående. Och i bägge riktingarna.

När det gäller Lovisa så får vi tänka till även på lydnadsplanen så att hon inte kan räkna ut var eventuella belöningar finns utplacerade. Det går inte att ha samma upplägg två gånger i rad, då avslöjar hon oss.
För övrigt ägnade vi oss åt grundövningar och ögonstyrning(!?) i fria följet. Nödvändigt med grundövningar när vi har kört färdigt moment så många gånger i följd den senaste tiden.
Sudden går absolut att styra med ögonen. Om jag håller huvudet stilla och bara vrider blicken åt det håll vi ska så läser han av det och är väl förberedd när svängen kommer.
Här gäller det att inte flacka med blicken för då blir det pannkaka av alltihop.

 
Kluriga Lovisa


5 mars 2011
Uppletandepremiär
 
Förra uppletandet gjorde vi strax innan snön föll i mitten på november, alltså nästan för fyra månader sedan. Hade de små liven glömt bort hur man gör? Icke då. Det gick som en dans och t o m så fort att matte som skulle fotografera Sudden inte fick någon bild. Han är för snabb helt enkelt.
Lovisa, som har ett något mindre högt tempo, fastnade däremot på bild.

Alla hundarna var duktiga idag trots att vinden var lite lurig, en blandning av med- och sidvind och så snurrade det bland stenarna och träden.
 
Matte fotograferade Lovisa på väg in med ett föremål
Här kommer lille Yulle in med ett föremål


4 mars 2011
Monsterspårning
 
En kilometer, sju apporter, fem spetsvinklar. Apporterna fem meter efter spetsvinklarna. Allt i ett rasande Suddentempo. Men noggrant.
Faktiskt ett av de bästa spår som Sudden gått. Men det gäller att hålla ordning på spårlinan i spetsvinklarna för annars kan man bli inspunnen som i en kokong.
 
Dagens spår
Ni ser det inte så ofta så titta noga; gubben springer! Tyvärr är det ju nödvändigt att träna språng marsch också ...
Matte fotograferade
Matte fotograferade Sudden mitt i hoppet
Faxe i flykten
 
 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessidaBloggarkiv
Februari 2011
Januari 2011
December 2010
November 2010
Oktober 2010
September 2010
Augusti 2010
Juli 2010
Juni 2010
Maj 2010
April 2010
Mars 2010
Februari 2010
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009