28 april 2011
Vårt avlånga land
 
Medan vi tränar i sommarvärme svalkar sig Suddens syster Sunnie i en snödriva i Boden. Lite orättvist kan man tycka men i Norrland tycker man om snö och kyla. Och vi gillar värme ...

Gårdagens värme dämpade Sudden en aning så att han gick i en mycket fin position. Vi tränade en bra stund i värmen utan att få några vätskebristsymtom. Skönt.
Momenten kryp och skallgivning går allt bättre.

Lovisa, som ska taggas upp inför lydnaden, går allt bättre på det fria följet. När hon får till krypet, vilket hon oftast får, så är det 10-mässigt. Hon bara flyter fram genom gräset.

Idag fortsätter vi att fila på en del detaljer såsom backning och sidoförflyttningar, transporter i samband med framåtsändandet samt gripande och fart vid apporteringarna.
 
Glad hund, bister gubbe. Varför måste jag se så bister ut?
Mobilfoto: Lena Älfstrand. Memarkens Sunnie svalkar sig i en driva.
Just nu är vitsippeprakten enorm. Här är ett litet gäng som jag fångade med mobilen. Och faktiskt att några av dem skiftade i lila ...


27 april 2011
Påsklov ...
 
Sudden och Lovisa har haft ett välförtjänt påsklov från allt vad träning heter. Men igår tog vi oss samman och återupptog träningen. Vi har sett det förut, efter en intensiv träning med därpå följande uppehåll verkar det som om kunskaperna sjunker in, bearbetas och sorteras in i rätt(!?) fack och när man börjar träna igen så sitter allt mycket bättre. Båda två var välbalanserade i det fria följet. T o m krypet börjar fungera bra nu på Sudden.
Även lilla kameran har haft påsklov ...


18 april 2011
Höjdskillnader i Bränteknuva
 
34 meters skillnad mellan högsta och lägsta punkt hade vi på Suddens spår idag. Vilket innebar en rejäl genomkörare för både mig och Sudden. Dessutom 1580 meter långt på höjderna invid den vilda Nättrabyåns dalgång. Det spåret bjöd "pojkarna" från Karlskrona BK på idag. I morgon ska vi återgälda med ett Ronnebyspår av samma svårighetsgrad.

Sudden gjorde ett bra upptag åt rätt håll. En liten bit efter första pinnen (skogspinnar i hela spåret) fastnade vi i "någonting" men han redde ut problemet bara för att 75 meter senare råka ut för ytterligare ett "någonting". Han redde ut det med efter sammanlagt cirka 10 minuters arbete. Vi hade därefter inte bara en spetsvinkel utan en "Z-vinkel som följdes av en spårpinne. Varmt var det idag och Sudden fick vatten vid varje spårpinne. Så trött var Sudden att han liggmarkerade de tre sista spårpinnarna.

Men efter de inledande problemen gick resten av spåret som på räls. Alla skogspinnarna markerade han vilket glädjer mig mycket.
Problemen, som finns markerade på spårskisserna nedan, är troligtvis förledningar till och från ett jakttorn där vildsvinen matas. Att han ändå redde ut dem, men fick lägga cirka 220 meters extra spårarbete, glädjer mig också mycket. Starkt att efter dessa inledande problem i spåret ändå orka markera de små usla spårpinnarna. Skönt att han aldrig ger sig utan jobbar och jobbar.
 
Dagens spårpåsläpp på ett ganska hyfsat kalhygge.
Trassel i spåret. Mäter man alla kringelikrokar i de båda problemen så blir det cirka 220 meter. Tufft med troliga förledningar så tidigt i spåret.
Trött och rätt nöjd efter ett tufft spår där han hittade alla skogspinnarna


17 april 2011
Mänsklighetens landvinningar
 
Mänskligheten har återigen flyttat fram sina positioner. Forskningen firar triumfer. Industrins skarpaste hjärnor har konstruerat en konstgjord hundvalp helt allergisäker och med minimala underhållsbehov. Ett batteribyte varannan månad är allt som behövs för att se och höra valpen andas lungt och stilla. Du kan njuta av en lugn och fin sovande valp för sisådär 450 SEK ...
 
 


16 april 2011
Kampbelöning
 
En ska taggas upp och en ska taggas ner på fria följet. Ibland kan det vara svårt för en gammal gubbe att komma ihåg vem som ska ha vad. Här blir det i alla fall rätt och riktigt. Efter några steg kommer kampleksaken fram och Lovisa får sin belöning.
 
 
Håll undan händerna så att inga blodviten uppstår!
Till sist Faxe som hoppar mycket högre än hans matte tror att han kan.


15 april 2011
Profilbilden
 
Vi fick i uppdrag av matte att ta en profilbild till hennes Facebook och resultatet blev bilden nedan. En snygg, prydlig och harmonisk bild. Vägen dit var emellertid en aning tumultartad. 25 bilder gick det åt innan vi nådde slutresultatet. Men kolla vägen dit.
 Innan alla var på plats ...


... och när allt och alla var på plats så skulle Sudden slicka sig om nosen. Den här tungvarianten är helt ny, gör om den om ni kan.
 
 


9 april 2011
Träning i vårvärmen
 
Efter dagens domaruppdrag i Karlskrona passade vi på att träna först lydnad och sedan uppletande i den uppletanderutan som jag inte är så särskilt förtjust i. Den är svår hur det än blåser. Vinden växlar hela tiden och det blir virvlar och det blåser olika i olika delar av rutan. Hur det nu än är så måste vi lära oss att gilla den här rutan eftersom den ofta förekommer på tävling.

Alla tre hundarna, Faxe, Lovisa och Sudden skötte sig hyfsat och matte skötte fotograferandet.
 


5 april 2011
Blandade aktiviteter
 
På förmiddagen spår och uppletande till Sudden och Lovisa. Bra prestationer av bägge två. Efter en bit mat åkte vi till Lindö udde för att titta på Ejdersträcken. Kvällen tillbringades i regn på klubben. Vi dömde på klubbens månadstävling.
 
Suddens och Lovisas spår
Lindö udde. Längst ut: Tote
Ejdersträck vid Lindö udde
Ejder, Somateria mollissima
Gravand, Tadorna tadorna
Gråtrut, Larus argentatus


2 - 3 april 2011
Baske mig!
 
Efter sju sorger, åtta bedrövelser, huvudbry och håravfall samt ett oräkneligt antal träningstillfällen/ tävlingskamrater med änglars tålamod, så gjorde Sudden en riktigt fin lydnad med ett kanonframåtsändande idag i Simrishamn. Lugn och glad var han och inhöstade självfallet massor med beröm för sina prestationer.

Men det krävdes en övernattning på vandrarhemmet i Baskemölla för att vi skulle få tillfälle till massor av miljöträning. Dessutom är det ju i princip framåtsändandet som vi lagt merparten av träning på. Extra roligt att Sudden lyfte sig och presterade betyget 9/8,5. Tur för honom var det också för han var sååå nära en förtidspensionering :)
Bortsett från ett litet hjärnsläpp i början av det fria följet skötte husse sig bra under hela lydnadsprogrammet. Husse får betyg 8.

Spåret då? Ja, det var oerhört svårt att få tag i. Vi fick lov att använda två minuter och femtionio sekunder av de tre minuter som man får använda vid spårupptaget. Sudden fick aldrig riktigt fäste i spåret men vi hankade oss runt och kom till slutet med tre apporter.
 
Moment
Koeff
Betyg 1 Betyg 2 Medelpoäng    
Fritt följ
4
8,5
9,0
35,00
  Pos, snett sitt
Ink m ställ o lägg
4
6,5
7,0
27,00
  Slarv vid ingång
Framåtsändande
4
9,0
8,5
35,00
  Dålig inkallning 1:a
Krypande
4
8,0
9,5
35,00
  Snus v start. Ngt före. Snett sitt
Skall
2
8,0
7,5
15,50
  Snett sitt. DK under tystnaden
Metallapport
2
9,0
8,5
17,50
  Orent gripande
Tungapport
3
10,0
10,0
30,00
  -
Hopp
2
10,0
10,0
20,00
  -
Stege
2
8,5
8,0
16,50
  Ojämt, snusar
Platsliggande m skott
3
10,0
10,0
30,00
  -
Summa lydnad
30
   
261,50
   
 
Husse och mattes belöning!


1 april 2011
Spår & uppletande med skott
 
Spår och uppletande på Rosenholm i Karskrona. Både spåret och uppletandet låg i närheten av skjutbanan vilket inte bekymrade vare sig Sudden eller Lovisa som skötte sig utmärkt. Lite lydnad på Karlskrona BK:s plan blev det också.

Matte fotograferade
 
Dagens spår till Sudden, cirka 750 meter långt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessidaBloggarkiv
Mars 2011
Februari 2011
Januari 2011
December 2010
November 2010
Oktober 2010
September 2010
Augusti 2010
Juli 2010
Juni 2010
Maj 2010
April 2010
Mars 2010
Februari 2010
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009