29 maj 2011
Ofullbordat
 
Sudden tog spåret åt rätt håll och kämpade på i cirka 1400 meter. Passerade spårslutet på 35 meters håll och bommade därmed spåret. Snöpligt! Landssorg har utbrytit. Mer finns inte att säga ...


28 maj 2011
Dan före dan ...
 
Så här dan före tävlingsdagen har vi lagt sista handen vid saker och ting. Först och främst fick Sudden ett kilometerlångt spår med 7 svåra apporter varav han plockade upp 6 stycken. Målmedveten och noggrann. Efter spåret tränade vi några lydnadsmoment och lekte lite boll.

Även Lovisa fick träna på några lydnadsmoment och avsluta med ett par "galtahopp"

Matte fotograferade
 


27 maj 2011
Tillbaks på ruta ett!
 
Ett fint spår fick vi lagt idag av samma spårläggare som lade spår den 23:e. Det spåret som bokstavligt talat gick åt skogen. Nu låg spåret i en helt annan terräng, storskog, och hur fint som helst. Sudden tar upp spåret snyggt och fint åt rätt håll och plockar upp första apporten efter cirka 150 meter. Sedan börjar problemen. Han går över två vinklar och slutar i princip att spåra. Han jobbar men får inte tag i något spår. Ungefär likadant som spåret den 23:e.

Där bryter en förtvivlad husse som inte förstår någonting. Är Sudden sjuk? Noskvalster? Halsfluss? Vi spekulerar vilt om alla möjliga och omöjliga anledningar. Han spårade ju faktiskt utmärkt i förrgår? Och vi ska tävla om två dagar ...

Kan det vara så att spårläggaren, som också är fårägare, avger dofter som gör det väldigt svårt för Sudden?
Vi åker hem och lägger ett kort spår samt tar tempen på Sudden. Hans temperatur var 38,2 så någon infektion är det knappast. Spåret får ligga och kallna i 1 timma och 45 minuter.

Nu är det spännande! Kommer han att spåra och hur?

Han går ut som en torped och tar spåret åt rätt håll. Full fart mitt i kärnan. Jag har lagt tre tuffa spetsvinklar med naturpinneapport fem meter efter vinkeln. Har tar både vinklar och apporter utan att tveka så nog kan han spåra. Kan det vara så illa att doften av får och fårskit stör ut honom så fullständigt? Att vildsvinsdoft och björndoft kan störa ut spårhundar har vi både upplevt tidigare och hört många historier om, men att fårdoft på spårläggarens skor skulle störa så mycket kunde jag väl aldrig tro.

Så, nu har vi haft vårt fredagsmys i spårskogen och Sudden sover gott och ganska nöjd. Vi själva är också ganska nöjda men kan återigen konstatera att vi inte har den blekaste aning om den doftvärld som våra hundar lever i.
 
Husse har offrat sig för spårkonsten och fått en vildrostagg i flinten. Blodet forsade ...


25 maj 2011
Uppåt igen!
 
Precis som "Harry med matte" säger i gästboken så går ju börsen alltid upp igen efter att ha varit på botten. Och så sker även i vår träning. Suddens, och även Lovisas, värde står just nu i topp. Dels efter det spårarbete som de bägge juvelerna presterade i går i de djupa skogarna norr om Ronneby. De fick var sitt kilometerspår i ett ymnigt regn. Sudden klarade 5 av 7 och Lovisa 5 av 6 svåra apporter. Riktigt bra jobbat!

Idag var vi i Rödeby för fjärde gången och tränade uppletande och lydnad inför tävlingen den 29:e. Och det gick riktigt bra. Sudden var samlad och koncentrerad på fria följet, gjorde en kanon ställande och läggande på inkallningen samt klarade framåtsändandet hyfsat. Resten gick som tåget.

Lovisa överraskade med ett riktigt superfrittfölj. Hade hennes husse inte tagit ett jättekonstigt steg hade det nog varit perfekt. Inkallningen gick bra, framåtsändandet var alldeles utmärkt. Dock tjuvade hon på krypet så det och skallet, där hon gärna går på tävlingsledarens kommando, får vi hårdträna inför hennes elitpremiär nästa vecka.
 
Duktiga idag!
 


23 maj 2011
Det är som på börsen
 
Ena dagen stiger aktierna för att nästa dag sjunka som stenar utan att man egentligen begriper varför. Den 11:e maj var Suddens spåraktier i topp ("All time high") och idag nådde hans spåraktier den absoluta botten ("Black monday").
Ett spår, i en till synes lätt terräng, ställde till så stora problem för Sudden att en sur husse avbröt spårningen efter cirka 400 meter.
Varför blir det så? Varför är det så svårt ibland? Och varför är vissa spår alltid svåra trots att förutsättningarna verkar så fina?

Det enkla svaret är: Jag har inte den blekaste aning! Kan bara spekulera men får aldrig svaret. Man får bryta ihop och gå vidare. I morgon är en ny dag med ett nytt spår.

När det gäller lydnaden tror vi att vi har koll. Vi har varit ett par gången i Rödeby, där vi snart ska tävla, och det har gått bättre för varje gång.

Vi tröstar oss tiils vidare med ett par bilder på äppelblom och kaprifol.
 


15 maj 2011
Man gör vad man kan
 
Som att träna på Rödeby Brukshundklubb t ex. Eftersom Sudden har kommit med på tävlingen den 29:e gäller det att träna på deras lydnadsplan. Vi var där redan i fredags och då gick lydnaden, med kommendering, sisådär. Fria följet tyckte jag själv var väldigt darrigt och det 1:a framåtsändandet gick inte bra. Resten av lydnaden gick dock bra. Efter ett uppletande fortsatte vi träningen och då gick det genast bättre.

Idag återvände vi till brottsplatsen och då började vi med uppletande. Jag höll mig i skinnet och testade inte färdigt moment utan höll mig till att lägga föremålen på rad för både Sudden och Lovisa. Eftersom uppletandet kommer att ske på en springvänlig äng gäller det att pränta in "rakt ut 50 meter och leta hela vägen ut och in".

Lydnaden, med kommendering, fungerade mycket bättre dock blev det ingen tempoväxling på framåtsändandet. Där får vi lägga in en omgång med grundträning nu i veckan. På fria följet kommer vi att köra hårt med stegförflyttningarna och vändningarna. Där tyckte jag att det brast en del idag. Och det gäller bägge juvelerna. Ganska nöjd ändå med att Sudden anpassar sig så snabbt ändå. Lovisa lyssnar väldigt mycket på tävlingsledaren, särskilt på momentet "skall på kommando".
 
Matte tog bilderna på Sudden & Lovisa
En fikapaus är aldrig fel


12 maj 2011
Hektiska dagar i maj
 
Maj är nog den kortaste månaden på året, det känns så i alla fall. Det är nu allt händer och allt ska göras. Valpar föds och ska fotograferas, hundarna är anmälda till olika spårtävlingar och måste tränas in i det sista och alldeles strax är det sommar. Trädgården ser ut som en bombkrater och ska ha sin tillsyn. Den ende som tar det coolt är Findus. Han har visserligen mycket som ska skötas och ordnas efter en lång vinter men han gör det i en ganska maklig takt.

Sudden har haft vilodag idag efter att ha gått tuffa spår fyra dagar på rad. Det tuffaste, bilden längst ner, var "dagtrespåret" som råkade bli 2000 meter långt. Jag råkade hamna lite snett och hade att välja mellan ett stort kalhygge, en ännu längre omväg, ett nästan ogenomträngligt bräske och en kohage med glada kvigor.

Jag valde bräsket och det blev jobbigt. Ja, inte för Sudden för han klarade uppgiften med den äran. Man kan säga att han ökade kraftigt i värde efter den prestationen särskilt som den utfördes i minst 25 graders värme och i en formlig pollenstorm. Spåret tog 45 minuter att slutföra. Bra jobbat!

Lovisa har lite problem med naturapporterna. Ena gången tar hon nästan alla och andra gånger, som idag, presterade hon en (1)! spårapport. Mystiskt? Hoppas vi kommer tillrätta med det problemet rätt snart för vi ska förhoppningsvis tävla ihop rätt snart.

I morgon ska vi till Rödeby och träna lydnad. Den 29:e är det spårtävling där och Sudden och jag har kommit med.
 
 
Där är den ju!
 
Faxes spårbelöning
Det fanns kycklingtjuvar i skogen ...
... men det blev ändå mycket kvar till Faxe
Den stolta och lyckliga modern med sina 14 dagar gamla valpar
Den där verkar skum, och hängbröst har hon också ...
Flirt med "gamle" Zudden. En av Lovisas favoriter.
Suddens tvåkilometersspår


9 maj 2011
Han genar i vinklarna ...
 
Findus alltså, det är han som genar i vinklarna, varken Sudden eller Lovisa slarvar i vinklarna. Det kunde man konstatera nu i eftermiddag då Lovisa fick ett 1400 meter långt spår med matskålen i slutet.

Jo, Findus bestämde sig för att följa med på Lovisas spår. I början kom han lite på efterkälken men hann ifatt oss vid andra apporten när Lovisa fick sin belöning och en klunk vatten. Han gnällde lite grann men gjorde så gott han kunde för att hänga med. Det var då vi upptäckte att han fuskar och genar i vinklarna.

Dagens spår var nog Lovisas bästa någonsin. Fokuserad och koncentrerad hela vägen och plockar sex av sju tuffa apporter men så hägrade givetvis matskålen med diverse läckerheter såsom en baconbiff med tillhörande äppelklyftor och katrinplommon samt lite överbliven spagetti. Det är så hon ska taggas på spåret! Mat, mat och mat är nummer ett för Lovisa.

Sudden fick ett 1300 meter långt spår i klubbens omgivningar idag på förmiddagen. Plockar sex av sju apporter och löser spetsvinklar och terrängskiften utan problem. Han fick vila en halvtimme innan vi testade ett fritt följ med kommendering. Mest för att kolla om han återhämtat sig från spåret. Och visst hade han det. Bra attityd!

Själv har jag alltså blivit rastad på två elitspår idag och känner mig ganska mör.
 
 


8 maj 2011
Högtryck
 
Högtryck med en skön värme råder just nu. Medan Faxe vilar sig i skuggan på klubbens parkeringsplats kämpar Sudden med ett ganska trixigt och varmt spår i klubben omgivningar.

På kvällen, i skymningen, ligger Findus på stenmuren och njuter på de solvarma stenarna ...
 
 
 
 

PS.
Sudden var duktig och redde ut sitt spår.


6 maj 2011
Kan vi det här nu?
 
Njae, men det går faktiskt ganska bra på hemmaplan just nu. Vi ägnar tid åt grundträning och försöker att undvika "färdiga moment" för det finns ju alltid en massa detaljer som måste tas om hand. Ett av dem är transporterna och inkallningen i momentet Framåtsändande. På tävling brukar det fria följet i transporterna ramla isär och just det tränar vi mycket. Likaså brukar inkallningarna bli dåliga, ibland t o m så dåliga att hunden står och väntar in sin förare. Det försöker vi också jobba med.

Målbilder i samband med Fritt hopp jobbar vi flitigt med. Sudden har en dold minidummy och Lovisa en synlig targetplatta på andra sidan hindret för att komma ut rakt och på lagom avstånd från hindret. Backningen i det Fria följet är en annan detalj som det händer att jag glömmer bort att träna. Dock inte nu längre. Och så där håller vi på och filar och fixar och gnuggar och har oss.
 
Lovisa på väg genom gruppen ...
Foto: Annika Lindberg
Inkallningen i framåtsändandet tränar vi med boll som kastas bakåt ...
Foto: Annika Lindberg
Kaninskinnet med långt band som Sudden fick i julklapp av "Tanten" har plötsligt blivit väldigt poppis. Nu vill alla ha en och hundarna älskar dem ...
Klicka på loggan till "Tantens Textil" så kan du se mer av denna och andra roliga saker!


Ganska nöjd är jag med bilden på Vilja. Så fokuserad på sin uppgift är hon.


1 maj 2011
Våra bröder
 
Grattis Mia & Sator som fr o m nu tävlar i Elitklass Jakt. Vi vet hur svårt det är att komma dit så vi bugar extra djupt.

Vår Kalmarbaserade bror Strix har haft otur och råkade få ett blodöra som fick opereras. Nu är han på G igen. Sensationellt nog har vi fått fina bilder på honom där han deltar i en skojtävling på Öland.

Själva har vi spårat idag. Mer om det lite senare.
 
Mia & Memarkens Sator
Foto: Helena Cerwin
Foto: Helena Cerwin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Följ Lovisa, Suddens och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessidaBloggarkiv
April 2011
Mars 2011
Februari 2011
Januari 2011
December 2010
November 2010
Oktober 2010
September 2010
Augusti 2010
Juli 2010
Juni 2010
Maj 2010
April 2010
Mars 2010
Februari 2010
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009