30 augusti 2011
Spårdag
 
Jag har ju spårat förut men idag gjorde jag mitt första organiserade spår. Cirka 20 meter långt och med blodkorvsbitar i fotstegen. Fast jag spårade utan blodkorv fram till spåret och när "spåret" slutade så fortsatte jag av bara farten. Det här får nog husse organisera lite bättre i fortsättningen.
 
Om jag inte tittar på Findus så kanske jag kan låta bli att nafsa honom i öronen


29 augusti 2011, eftermiddag
Jag har svans!
 
När husse skulle plocka upp ett av mina bajs passade Sudden och Lovisa på att ta ett gyttjebad i ett av klubbens värsta surdiken. Bägge två blev spolade med vattenslangen.
Lite senare beslöt jag mig för att ta tag i det där som hänger och slänger i slutet av ryggen ...
 
20 år mellan bilderna. 1991-02-13 föddes Viltfinnarens Jämlike Josef, 2011-06-01 föds Aim High Marte Meo, alias Max.


29 augusti 2011, förmiddag
Vaccinationsdax
 
Jag sov så gott att husse fick lov att väcka mig i morse. Vi skulle iväg till veterinären i Näsum direkt efter frukost så vi hade lite bråttom. Där vägde vi oss, husse och jag, och det visade sig att min vikt var 8,5 kilo. Husses nämner jag inte.
Jag inventerade ett städrum med mycket intressanta moppar, träffade två tanter, där den ena saknade skosnören och den andra gav mig lite godis uppe på ett bord. Hann knappt få i mig alla godisarna innan vi åkte därifrån igen. Kul ställe men vad gjorde vi där egentligen?
 
Märkligt, hon har skor på sig men inga skosnören ...?
Godis serverat på bordet. Orginellt. Så får jag ju inte göra hemma, men OK då.


28 augusti 2011
Apport #1
 
På förmiddagen gjorde husse och jag en liten promenad till skogen där vi hoppade över stock och sten. Och sten det har vi mycket av i skogen. På väg tillbaks fick jag vittring på en hussedoft på marken. Det var den där pinnen som vi lekte med i går kväll så för att göra husse glad lyfte jag pinnen och gav den till honom. Han kanske vill leka med den i kväll igen.
 
Det luktar husse om den där pinnen ...
Bäst att husse får ta hand om den
Om ni bara visste hur mycket jag har att stå i


27 augusti 2011
Min position
 
Vi övar en hel del på att jag ska söka min position vid husses vänstra ben. Min lön är små, små blodkorvsbitar. Idag vred sig husses ben som i en vänsteromhalt. Kunde följa med rätt hyfsat.
Att bära och lämna metallapporten börjar bli rutin nu. Detta är en av mina starka sidor. husse tycker metallapporten är bra för den är lätt och så kan man, tyvärr, inte tugga på den. Tugga på saker är annars en av mina andra starka sidor, vedträn kan jag verkligen rekommendera.

Sent i kväll lekte och kampade vi (och jag morrade) med en konstig kantig pinne, cirka 11 - 12 centimeter lång. Kul lek men jag undrar vilken baktanke som finns med den leken?

Matte fotograferade
 
Bra position och så tittar jag beundrande på husse ...
Håller fast med ett bra grepp ända fram och lämnar i husses hand. Sedan byter vi mot blodkorv.


26 augusti 2011
Surtanten har tinat upp
 
Henne har jag respekt för, Lovisa alltså. Några gånger har hon sagt åt mig på skarpen så att jag skrek i herrans sky. Men för varje dag har vi kommit varandra närmare och närmare och idag på morgonen när jag visade mig riktigt ödmjuk så fick jag gnaga på ett märgben samtidigt som Lovisa.
 
Respekt!


25 augusti 2011
Namnsdag mm
 
Lovisa har haft namnsdag idag men fastnade inte på bild. Det gjorde däremot Max som var på besök i Sölvesborg och träffade Zudden & Ella.
 
Hu, så stor han är
Undrar om man vågar ta den där vattenkannan nu?
Aha, han vill leka!
Jag och Ella. Kolla vilket stiligt par vi är


24 augusti 2011
Vad heter jag egentligen?
 
Max heter jag, det vet jag, men vad heter jag i efternamn? Frågan blev aktuell idag när jag fick mitt allra första brev adresserat till Max Hällgren. Jag vet ju att Lovisa heter Eriksson i efternamn och Sudden heter Karlsson. De namnen använder husse när han någon enstaka gång (!) behöver säga till lite extra. Sudden och Lovisa har sina efternamn efter sina uppfödare. Så därför heter jag alltså Max Månsson. Tycker att det känns bra.

Vad brevet innehöll? Jo, en alldeles egen kampgrej som Tantens Textil (länk) skickat till mig. Man tackar och bockar, känns skönt att veta att någon därute tänker på en ...
 
Mitt första post
En alldeles egen kampgrej. Toppen! I morgon ska husse och jag prova den.
Tjena brorsan!
Creddan har lite krabb med magen så han äter specialkost. Han verkar inte gilla den nåt särskilt så man får göra sig till. Creddan ser skeptisk ut.
Själv äter jag med glupande aptit efter en långpromenad i fina skogen
Så här nära F17 är det bäst att använda hjälm när man sover middag


22 augusti 2011
Min bror Credo
 
Min bror Credo, eller Creddan som han kallas, är en trevlig liten kille. När vi träffas så bråkar vi med varandra fast vi inte får. Han är duktig och kan apportera allt möjligt precis som jag kan.
Själv har jag haft en vilodag efter ett jobbigt SM ...
 
Zzzzzzzzzz ...
Just här ser det ut som en idyll, men den är bedräglig. Plötsligt fick Findus för sig att han skulle uppfostra mig och husse fick ingripa.


21 augusti 2011
Mitt första Bruks-SM
 
Mitt första Bruks-SM, och så visade det sig att det var barnförbjudet. Jag var för ung för att få gå in där och fick tillbringa några timmar på lördagen och söndagen på parkeringen tillsammans med husse. Men det finns mycket att titta på och det kom hela tiden människor och pratade och tittade på mig. Fick knappt en blund ...

Där vi bodde, i Isabergs Fritidsby, fanns det en hel del att göra. Jag fick utveckla mitt intresse för VVS-teknik, gjorde små trevliga promenader, tränade lite uppletande, åt gott och sov som en stock om nätterna. Ändå är jag ganska trött nu på söndagskvällen, efter alla nya intryck.
 
På vägen till High Chapparal rastade vi på en gammal nedlagd campingplats strax norr om Alvesta.
Husse, husse, hon är en schäfermänniska!
Här kommer det alltså vatten. Undrar varifrån?
Myskväll varje kväll
Lovisa har insett att jag kan användas som huvudkudde.
SM eller inte SM, ett gott tuggben överträffar det mesta


18 augusti 2011
Jag tror att jag blir shapad
 
Fast jag vet egentligen inte. Men det går till så här. Husse börjar med att hålla en liten, liten bit blodkorv i sin knutna hand. Och den blodkorvsbiten vill ju jag gärna ha så jag försöker göra olika saker för att jag ska få den (i läroboken heter det "att bjuda på olika beteenden"). Idag fick jag blodkorven när jag lade mig ner. Husse jublade!

Så där höll vi på några gånger. Sedan lade husse till ordet "ligg" och då fick jag verkligen tänka till. Ville han att jag skulle lägga mig? Jag chansade på det och det var rätt. Blodkorv levererades och husse berömde mig. Nu har vi gjort detta flera gånger och för det mesta går det bra. Mot slutet av övningarna klickade husse och levererade blodkorv när jag lade mig ner.

Tänka är jättejobbigt och man blir väldigt trött så vi håller inte på länge alls varje gång. Men vi får allt lägga på ett kol och vara flitiga för min bror Credo är mycket duktigare än jag på detta. Jag tror att detta är början på ett omfattande tankearbete ... Läs mer här!
 


17 augusti 2011
Ge mig nå´t riktigt att bita i ...
 
Ge mig något riktigt att bita i. Metallapporten har vi redan avverkat.
Now we´re talking!


17 augusti 2011
På verkstaden
 
Fick följa med husse, Sudden och Lovisa för att serva vårt andra hem; bilen. Det blev tidigt upp och rastning, för första gången, tillsammans med de vuxna hundarna. Sudden och Lovisa sitter alltid kvar i bilen när den är på verkstad men jag fick följa med husse in på kundmottagningen och träffa alla roliga gubbar som jobbade där. Tja, så fikade husse lite och jag passade på att somna på golvet. Jag brukar nämligen somna precis där jag är när jag blir sömning. Precis som husse :)

När bilen var servad åkte vi till däckverkstaden och satte på två nya däck. Intressanta och trevliga människor som hälsade fint på mig men framförallt hade de en verkligt spännande golvbrunn som jag utforskade länge, länge ...

Husse tog bilderna med mobiltelefonen idag.
 
En mycket spännande golvbrunn på däckverkstaden
Lika bra att sova när tillfälle ges Här får mitt andra hem nya däck


14 augusti 2011
Flickornas Max
 
Det sägs om mig att jag är en mycket bestämd och envis liten valp. Och det visade jag idag när jag plötsligt bestämde mig för att rymma från husse till "flickorna". Husse kallade på mig men jag bara sprang. Tyvärr hann jag inte fram till matte & Hanne för husse var snabbare än jag, denna gången :)

Lite senare fick jag vara med och titta på när Sudden tränade uppletande och fram till det stället gick det ett spår som jag följde.
Just nu tränar vi inkallande (se ovan), sitt, ligg och stanna samt hämta och lämna roliga saker. När vi var på väg hem från en liten skogsrunda och jag hade bråttom och gick före husse så sa han "före", vad han nu kunde mena med det.

Idag visar vi bilder på min bror "Creddan" när han tränar med sin matte. Han är jätteduktig och kan fler ord än jag.
 
Nu drar jag från husse till damerna (matte & Hanne)
Så enkelt var det att få igång honom. Han fick jaga mig för jag kom inte trots att han ropade på mig.
 
"Creddan", eller Credo som min bror egentligen heter


13 augusti 2011
Sovstilar
 
Lika stora


12 augusti 2011
Utforskaren
 
Hemma har jag utforskat nästan alla skrymlsen, sladdar, mattor och sånt. Men vad de gör på klubben har jag inte riktigt grepp om ännu. Busar man bara omkring eller, och vad är det för konstiga ställningar som står uppställda på gräsmattorna? Blir inte riktigt klok på det.

Idag har jag kommit på inkallning flera gånger, fått klorna klippta under protest samt apporterat en liten dummy två gånger i följd till husse. Fick en liten blodkorvsbit som belöning,
 
Även de mest hängivna schäferfantasterna gillar att gulla med mig ...


11 augusti 2011
Ett eget bildgalleri
 
Idag var det perfekt fotoväder så det blev en hel serie bilder på Max där han hämtade och oftast avlämnade diverse leksaker. Klicka på bilden här under så får du se alla bilderna!
 
Klicka på Max!
 


10 august 2011
Strax efter frukost
 
Två kompisar och mjukiskossan Therese


9 augusti 2011
Bröderna Brothers
 
En helt vanlig dag. Sov rätt länge, åt frukost och tog en tupplur (husse också). Träning på klubben tillsammans med Sudden och Lovisa. Mest inkallning. Åt lunch på klubben och därefter lite porträttfotografering, resultatet ser du här under.
Hem och vilade ett par timmar. Fick besök av ett av mattes barnbarn. Åt igen tillsammans med Sudden och Lovisa. Sedan var det dags för månadstävling på klubben efter att ha varit med husse på ett tråkigt möte. Jag somnade.

Månadstävlingen var kul. Jag satt och tittade på när alla hundarna gjorde olika moment. Det är så man lär sig.
 
Jag och min matte och Credo och hans matte
Credo
Max
Jag och ett barnbarn


8 augusti 2011
Premiärdoppet
 
Igår gjorde vi en lång bilresa till Skåne och tant Ia och hennes hundar. Jättekul med både lek och träning. Men hu vad trött man blir.

Just nu när husse försöker skriva på bloggen har jag en intensiv aktivitetsperiod, bl a brottas jag med en motsträvig plastflaska, där jag terroriserar allt och alla i huset. Som tur är somnar jag nog strax.

Sudden och Lovisa fick göra uppletande i den stora fina Skåneskogen igår och idag tränade de lydnad och var jätteduktiga. Bägge två gjorde bl a var sitt utmärkt framåtsändande. Snart ska husse börja lära mig hur man gör det.
 
Här tar jag en flygande mara på labbevalpen Tippi ...
... men det gillade hon inte riktigt
Mitt allra första badförsök gjorde jag i sjön Immeln
Så långt vågade jag gå ut
Jag har hittat det roligaste "skåpet" i köket. Här finns massor med mat.


6 augusti 2011
Lekfarbror
 
Sudden har, som framgår av bilderna, avancerat till lekfarbror åt Max.
 
Fast han vill gärna stjäla Max leksaker ...


5 augusti 2011
Jag heter Max
 
Tror jag i alla fall. Så när de ropar det så kommer jag nästan varje gång. Bäst så, för man får en liten, liten blodkorvsbit och så blir de så glada och klappar på mig.

Vi har varit på klubben och jag har fått göra min första riktiga träning. Ja just det, inkallning, och jag var jätteduktig. Sedan fick jag sitta och titta på när husse tränade lydnad med Sudden och Lovisa. Jag satt lugnt och fint hos matte ända till husse kastade metallapporten. Då vaknade jag och ville vara med!
När det stora hundarna var klara fick jag prova på att lyfta metallapporten. Häftigt!

Annars går livet sin gilla gång, äta, bajsa, kissa, kissa, sova, busa, äta, bajsa, kissa ... osv
 
En motsträvig slang som jag blev så förbannad på
Kolla vad jag kan Loss!
På väg ut och in brukar jag stanna till här en liten stund
Vilken nytta man kan ha av ett kompostgaller


4 augusti 2011
Anna Anka
 
Av Nezzlas matte Anna och barnen Lisa & Lukas fick jag en anka och vad blev då naturligare än att döpa henne (ankan alltså) till Anna Anka. Men man får se upp med alla anktjuvar ...
 
Två anktjuvar!
Rör inte min anka!
Sovstilar efter första frukost
 


3 augusti 2011
Min virtuelle bror
 
I kväll upptäckte jag min virtuelle bror i sovrummet. Han härmade allt jag gjorde så jag skällde ut honom ordentligt.

Vi sov länge idag och hade en lugn förmiddag. På eftermiddagen skulle husse och några andra gubbar klippa gräs på klubben så då var vi där. Träffade brorsan, åt ett mål mat, blev klappad överallt och somnade trots att det smällde, smattrade och skramlade av alla maskiner.
Just nu ligger jag och sover igen och växer. Husse skriver på bloggen och snart ska vi gå och lägga oss.

Husse och matte har sagt att vi ska ta det lugnt i morgon men det vet jag inte om jag tror på.
 
Jag och min virtuelle bror.
Här sover jag gott i Lisas knä
Och eftersom jag är populär, eller söt, så ville även Lukas hålla mig
Min bror Credo har tagit slut och återhämtar sig i sin mattes knä.


2 augusti 2011. på eftermiddagen
Jobbig eftermiddag
 
Idag skulle det tränas att sitta bak i bilen tillsammans med Sudden & Lovisa. Husse skruvade och donade med buren för att få bort mellanväggen och när han var klar så stoppade de in mig i buren tillsammans med de stora hundarna. Ett litet pip i början av resan och sedan var jag tyst hela vägen in till stan så det gick ju bra.

Sedan var vi på det där stället de kallar "klubben" för där skulle Sudden & Lovisa rastas. Och jag med tydligen. Där var inte några andra hundar men en massa tanter som pratade till mig med pipiga röster. Rätt trevligt.
På vägen hem stannade vi till hos min bror Credo för att se hur han hade det. Där låg han och solade sig på altanen så jag beslöt mig för att bestiga honom vilket han inte verkade ha något emot. Vi lekte en liten, liten stund innan vi åkte hem till Skönevik. Faktiskt ganska kul att åka bil.

På eftermiddagen kom Fix med familj på besök. Det var då jag blev så trött att jag somnade under bordet.

PS. Jag tycker det är svårt att skilja på ute och inne. I eftermiddags råkade jag vid ett tillfälle gå in och kissa i stället för tvärtom.
 
Vilken fest, vissa somnade under bordet ...
Fix efter ett stärkande havsbad. Han börjar bli riktigt stilig.


2 augusti 2011, på morgonen
Tupplur i bur
 
Vi har haft en lugn natt där Max sovit i sin bur. Förutom ett snabbkiss vid tretiden så har vi alla sovit gott. Han har ätit med god aptit tillsammans med Sudden och Lovisa, bajsat mängder (med bra konsistens!) och tagit en tupplur.
 


1 augusti 2011
Nu har Max kommit
 
Aim High Marte Meo, SE40446/2011 heter han officiellt. Men han kommer att kallas för Max. Marte Meo är latin och betyder "Av egen kraft".

Bilresan hem gick alldeles utmärkt, han somnade nästan omgående och sov hela vägen hem. Rastning på klubben där Sudden och Lovisa bekantade sig med Max. Sudden blev överlycklig och Lovisa tycker väl att han är OK så länge han inte rör hennes mat.

Findus var hemma och besiktigade honom som hastigast och gick igen ...

För att fullständiga informationen har han redan ätit två gånger, sovit riktigt länge en gång, kissat två gånger och bajsat en gång samt förföljt en myra på altanen.
 
Här kommer Max
Goa husse
... och så blev det matdags
 
Följ Lovisa, Suddens, Max och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessidaBloggarkiv
Juli 2011
Juni 2011
Maj 2011
April 2011
Mars 2011
Februari 2011
Januari 2011
December 2010
November 2010
Oktober 2010
September 2010
Augusti 2010
Juli 2010
Juni 2010
Maj 2010
April 2010
Mars 2010
Februari 2010
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009