30 november 2011
Allmänlydnadsträning
 
Husse kör hårt med oss och vi tränar allt möjligt. Som t ex att sitta kvar i bilen trots att buren är helt öppen. Vi är så duktiga att idag kunde han t o m gå och hämta kameran för att ta en bild av oss. Se bara så lugna och fina vi är, det är bara Sudden som har en tass utanför buren.
Tidigare idag fick jag ett fältspår och därefter fick vi alla tre ett intressant dummysök.


29 november 2011
Jaktfot?
 
Det låter som en åkomma, en yrkessjukdom man kan få om man jagar för mycket men det är något helt annat.
Man googlar givetvis på ordet och får 5330 resultat på 0,05 sekunder, betydligt snabbare än det tar att lära sin lilla hund innebörden av ordet. På följande länk (klicka här!) får man veta följande:

Jaktfot handlar om att få till en stabil transport med sin lösa hund vid vänster sida. Det är inget tävlingslydnadsfot, med den precision som där krävs. Hunden ska vara följsam och kunna gå stadigt vid förarens vänstra sida oavsett vad som händer runtomkring. Samtidigt ska den vara uppmärksam på det som händer, även det till skillnad från tävlingslydnadsfot där man gärna vill ha en hund som håller ögonkontakt med sin förare. Jaktfot handlar om att befinna sig vid sin förares vänstra sida tills dess att man får kommando att göra något annat, helt enkelt.

... helt enkelt ja, när man kan det.

Jaktfot, det var bl a vad vi fick i hemläxa när vi var på en mycket trevlig, lärorik, stormig och blöt valpträff i söndags. Vi hann precis hem innan värsta höststormen dundrade in och tog både el och bredbandsuppkoppling. Men vi har hunnit träna "jaktfot" ett par gånger redan och ska försöka göra det till en daglig vana. Det är inte lätt men trots det har Max gjort vissa framsteg t o m med störningar där matte går omkring och slänger olika föremål i närheten av oss.

Både Sudden och Lovisa fick en riktigt genomkörare på lydnadsplanen idag och bägge går bättre än någonsin.
 
Det kan ju hända att det blir mat en extra gång och då är jag strategiskt placerad.


26 november 2011
Äntligen
 
Examensdags i matte och Lovisas Rallylydnadskurs. Första gången någonsin som matte ställer upp i ett bedömt prov.
Som de har tränat på detta moment och idag på provet gick det lysande.
Sitt & gå runt
Målgång!
Glädjen är total! Resultatet blev 86 poäng av 100 möjliga. Duktigt!
Och efteråt kämpade lilleman med en dummy som husse taskigt nog hade placerat lite svårt. Men visst klarade han det ...


23 november 2011
Fågelkännedom
 
Väldigt lägligt fick vi några skjutna sjöfåglar av Nezzlas matte att öva på. Jag har ju bara sett "döa" fåglar en gång tidigare så jag visste inte riktigt vad man ska ha dem till.
Luktar spännande
Så här långt kom jag förra gången. Jag blir nog tvungen att ringa en vän.
Lovisa och Sudden rycker in och visar hur man gör
Matte hjälpte mig lite på traven
Och plötsligt visste jag nästan hur man gör
Något säger mig att det är detta jag är ämnad för


22 november 2011
Markeringsövningar
 
Till helgen ska jag träffa mina syskon hos min uppfödare där vi ska träna apportering. Man vill ju inte verka bortkommen när man träffar släkten så vi förbereder oss med lite markeringsövningar. Och det visade sig att riktningen till nedslaget inte var några problem men avståndet var inte så lätt att avgöra. Jag blev lite kort och fick verkligen jobba hårt för att lösa min uppgift. När jag väl hittar dummyn är det inget problem med avlämningen ...

Och så kan jag hälsa att övningarna på lådan, jo vi köpte en sådan häromdagen, går raskt framåt. Så idag kunde jag vrida mig åt rätt håll flera gånger.
 
Leta, leta, leta ...
Övning ger färdighet
Faxe, som väntar på sin tur


21 november 2011
Nytt spårförsök
 
Björketorp, en blek sol, 8° varmt och nästan vindstilla. Som gjort för en lyckad valpspårning. Trodde husse ja, men jag fick aldrig riktigt tag i spåret så det blev bara bitvis spårning. Husse avbröt mina försök och jag blev utan lunch! Det var nästan så att jag blev irriterad.

Ett nytt spårförsök på ett angränsande fält 45 minuter senare gick riktigt bra. Nu var jag dessutom jättehungrig och klippte både apporter och vinklar på direkten. Äntligen kom vi till slutet och jag fick min försenade lunch.

Varför det första spåret inte fungerade vet ju jag men husse kan bara spekulera. Nu kom vi i alla fall i mål och husse är lugn och fin. För det är så att om spåren inte fungerar så stirrar han upp sig.
Slutet gott! Här leker husse och jag med slutpinnen.
... och över de gröna, snöfria, fälten sträcker Sudden ut.


19 november 2011
Mästarnas mästare
 
Eller vad sägs om drygt en timmes uppletande av föremål.
Men låt oss börja från början. Vi blev uppringda av en man som tappat sin plånbok i skogen för en dag sedan, närmare bestämt i Ulvsmåla som ligger precis på gränsen mellan Blekinge och Småland. Utan betänketid åker vi dit eftersom det låter som en häftig utmaning. Vi anländer till urskogen i Ulvsmåla kl 15 och träffar mannen som saknar sin plånbok. Han hade jobbat med ett par jakttorn samt röjt lite skog och på vägen hem upptäckte han att plånboken var borta.
Ut med Sudden som genast sätter igång. Jag skickade ut Sudden på kommando "leta" och hade ett av mina uppletandeföremål med mig i fickan. Med jämna mellanrum slängde jag ut föremålet så att Sudden skulle känna att han fick utdelning av sitt arbete.

Och som Sudden jobbade. Intensivt och noggrant i en timmes tid utan att hitta någon plånbok. Tyvärr. Men tydligen blev vår plånbokslöse man så övertygad av Suddens arbete att han rannsakade sitt minne och kom ihåg att han bytt kläder i sin carport innan han åkte till skogen. Och när han kom hem så hittade han plånboken i carporten.
Så den resultatlösa uppletandetimmen i skogen resulterade i slutänden till att plånboken hittades, inte i Ulvsmåla utan på en plats 4 mil därifrån.

Sudden hälsar att det var skönt att äntligen få röra lite på sig ...


18 november 2011
Mitt i dyngan!
 
Idag hamnade jag mitt i dyngan bokstavligt talat. Husse hade lagt ett spår hemma på åkern och trodde väl att gödslingen som gjordes för flera veckor sedan inte skulle påverka min spårning. Men det gjorde det. Det var som ett smörgåsbord så första tredjedelen av spåret blev det inte mycket spårning. Slutet gick mycket bättre.
Och igår fick jag ett spår ute på Gö som bara luktade vildsvin. Husse sa att han kände igen beteendet och att det bergis var vildsvin som störde ut mig fullkomligt. Nej, tacka vet jag Björketorp, där går det fint att spåra. Vi åker dit nästa gång husse!
 
 


16 november 2011
Inomhusträning
 
Med en lite högre låda går det lättare att träna bakdelskontroll. Credo & Hanne i full gång
Nu gäller det för Creddan att röra bakbenen lite åt vänster ...
Här tränar jag inkallande med ställande (=tvärnit). Matte fångade mig precis när jag börjar stanna.
Fritt följ ska det bli så småningom. Början ser bra ut.


15 november 2011
Gomorron!
 
Jag tycker det är fräckt att ta kort när man precis har vaknat
Trångt? Nej inte för mig ...
Efter ett 600 meters fältspår på Björketorp tränade vi uppletande
 
Creddan
Faxe


2011-11-11
Utbildningskontroll?
 
Jag håller på att lära mig många olika saker just nu. Plankan, fritt följ, inkallande med ställande, sitta kvar, ligga kvar och tasstarget och jag har säkert glömt något. Uppletande och spår räknar jag inte upp för det tror jag att jag kan.
Såg i gästboken att mina uppfödare snart ska komma och kolla mig, Creddan och Lova så nu är det bäst att lägga på ett kol och vara riktigt flitig.


8 november 2011
Max kan också
 
Visst kan vi "plankan". Nu ska jag bara lära mig att vrida mig på plankan. Kan bli lite värre ...
Så här ser jag ut när jag tänker
När matte hade slutat fotografera fortsatte husse och jag med att lära mig "stanna" när jag är i rörelse mot honom. Tvärnit på tredje försöket!
 
 


7 november 2011
Credo i kuvösen
 
Detta är Credo som blir presenterad för en liten planka som framöver ska användas till att träna bakdelskontroll och han tänker: Jaha matte, vad vill du att jag ska göra med den?
Lukta på den?
Bite lite i den?
Sätta en tass på den? Aha! Klick och belöning
Hmm, om jag sätter två tassar på den då? Yes! Klick & belöning
Såhär då? Nähä ...
Rätt så! Klick och massor av belöningar. Tänk att jag kom på det här alldeles av mig själv. Undrar om Max kan det här?
Och så avslutar vi med lite "fritt följ". Kolla den fina kontakten!


5 november 2011
När matte försvann
 
Vi gick en liten promenad i skogen och efter ett tag upptäckte vi att matte försvunnit. Husse och jag vände om och plötsligt kände jag doften av människa.
Där var hon ju, och tänk vilken tur att hon hade gått ut och gömt sig på motvindssidan ...
Vem har bajsat här högt upp på en sten? Kanske räven.


3 november 2011
Kvällssysslor
 
Efter dagens träning så har jag mina kvällssysslor att sköta. Först är det tvätten som ska skötas. Måste kolla att det snurrar som det ska.
Herrejösses vilka skitiga öron han har!
Här krävs det verkligen krafttag. Som valp i det här huset har man fullt upp.


1 november 2011
Snacka om uppförsbacke
 
Kolla så oförskämt pigg jag ser ut trots att det bara var en liten stund sedan jag gick ett 600 meters spår med massaor av vinklar. Alla tre apporterna markerade jag också.
Så för att trötta ut mig riktigt så att jag sover gott i natt sprang jag ner och upp för den värsta backen jag har sett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Följ Lovisa, Suddens, Max och husses vilda äventyr och vedermödor på deras väg genom tävlingsklasserna ...

Dex har tävlat i spårhundsgruppen, fullföljt fem SM, fram till DM 2006-09-10. Där gjorde han en kanontävling och vi fick ihop 606 poäng. Därefter gick han i pension och gjorde alla roliga saker som en glad golden gillar att göra.
Dex gick bort den 18 november 2009, drygt 13 år gammal.

Dex minnessidaBloggarkiv
Oktober 2011
September 2011
Augusti 2011
Juli 2011
Juni 2011
Maj 2011
April 2011
Mars 2011
Februari 2011
Januari 2011
December 2010
November 2010
Oktober 2010
September 2010
Augusti 2010
Juli 2010
Juni 2010
Maj 2010
April 2010
Mars 2010
Februari 2010
Januari 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
Augusti 2009
Juli 2009